ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη

Το φαγητό «στο πόδι» μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychology, δείχνει ότι σε άτομα που κάνουν δίαιτα, η κατανάλωση φαγητού «στο πόδι» μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στη μέρα.

Επιπλέον, φάνηκε ότι η κατανάλωση φαγητού ενώ το άτομο περπατά, συνδέεται με πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας τροφής, από ότι όταν παρακολουθεί τηλεόραση ή συζητά με φίλους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 60 γυναίκες, οι οποίες είτε ακολουθούσαν δίαιτα απώλειας βάρους είτε όχι. Οι ερευνητές έδωσαν στις εθελόντριες να καταναλώσουν μια μπάρα δημητριακών κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών δραστηριοτήτων: ενώ παρακολουθούσαν ένα απόσπασμα δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς για 5 λεπτά (1), ενώ περπατούσαν πέρα-δώθε σε ένα διάδρομο (2) κι ενώ συζητούσαν με ένα φίλο (3). Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και να πραγματοποιήσουν μια γευστική δοκιμή, επιλέγοντας τρόφιμα από 4 διαφορετικά μπολ που περιλάμβαναν σοκολάτα, στικς καρότου, πατατάκια και σταφύλι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φάνηκε πως, μεταξύ των γυναικών που έκαναν δίαιτα, εκείνες που είχαν καταναλώσει τη μπάρα δημητριακών ενώ περπατούσαν, επέλεξαν περισσότερα σνακ κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής, και ειδικότερα σοκολάτα.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση φαγητού «στο πόδι» μπορεί να οδηγήσει τα άτομα που κάνουν δίαιτα, σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στη μέρα. Όπως αναφέρουν, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το περπάτημα αποσπά σε σημαντικό βαθμό την προσοχή του ατόμου, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται την επίδραση που έχει η πρόσληψη τροφής στο αίσθημα πείνας. Από την άλλη, το περπάτημα, ακόμη και στο διάδρομο, θεωρείται μια μορφή άσκησης, η οποία πιθανόν να δικαιολογεί την επακόλουθη υπερπρόσληψη τροφής, ως ένα είδος «ανταμοιβής».

Πηγή: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.