ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανοίγει ο ...χορός των βραβείων της Ακαδημίας

Ανακοινώνεται το μεσημέρι το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας

Γύρω στις 12:30 (το μεσημέρι) ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας, το οποίο αποτελεί το πρώτο χρονικά φετινό βραβείο. Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας. Ακολουθούν τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό επιστήμονα, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Άλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απονεμήθηκε το 1901 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Φέτος κάθε βραβευθείς θα λάβει οκτώ εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ), ποσό που θα πρέπει να μοιρασθεί, αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός που θα πάρουν το ίδιο Νόμπελ.

Παρόλο που οι βραβεύσεις αφορούν επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά. ‘Ετσι, στο παρελθόν έχουν τιμηθεί επιστήμονες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παραγωγής λιπασμάτων αμμωνίας αλλά και των δηλητηριωδών αερίων του Α' Παγκόσμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντομοκτόνο DDT κατά της ελονοσίας που όμως μετά αποδείχθηκε επικίνδυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβοτομές εγκεφάλου (στον Πορτογάλο νευρολόγο Εγκάς Μονίζ το 1949).

Επίσης, κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδικούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αγνοήθηκαν, παρόλο που η δική τους ανακάλυψη προηγείτο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -ιδίως όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επιτροπής δημιούργησε ευρύτερες αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.