ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κύπριος πρόεδρος για τις διαπραγματεύσεις

Αναστασιάδης: Δεν είναι εφικτό δημοψήφισμα τον Μάρτιο για το Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον Μάρτιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη στη νέα κυριακάτικη εφημερίδα «Ρεπόρτερ», η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει ότι δεν βλέπει να μπορεί να γίνει τον Μάρτιο δημοψήφισμα, εκτός, όπως είπε, «εάν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα». Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές στα ακανθώδη θέματα και ότι δεν είναι ο χρόνος που μετρά, αλλά η ουσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι τα πιο δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι το περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις και τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των στρατευμάτων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των βασικών ελευθεριών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα για το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν τις χρειάζεται. Μία αυξημένη παρουσία στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών, είπε, θα μπορούσε να παρακολουθεί την υλοποίηση της λύσης και να αναλάβει την αστυνόμευση για μία περίοδο κάποιων χρόνων.

Ερωτηθείς κατά πόσον αποκλείεται ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που μπορεί να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.