ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ελεγχθούν για όσα δήλωσαν το 2013 και 2014

Από το «κόσκινο» της εφορίας 20.000 επιτηδευματίες

Περισσότεροι από 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα περάσουν από το κόσκινο της εφορίας για τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν τα έτη 2013 και 2014.

Σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων , οι 20.000 και πλέον επιτηδευματίες που είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτοπεραίωσης θα ελεγχθούν από τις ελεγκτικές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απέκρυψαν εισοδήματα και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε η Κ. Σαββαϊδου, το δείγμα των ελέγχων θα αντιστοιχεί στο 0,5% των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί τα έτη 2013 και 2014 και η επιλογή θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Δηλαδή το είδος της δραστηριότητας και αυτό εντάσσεται στα επαγγέλματα που βαρύνονται με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι η δήλωση επαγγελματικών δαπανών υψηλότερων του μέσου όρου της επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως επίσης το αν ο επιτηδευματίας έχει υποπέσει σε φορολογικές
παραβάσεις στο παρελθόν.
Ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στη φορολογία εισοδήματος, αλλά θα επεκταθεί και στις υποχρεώσεις του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, ενώ θα αναζητηθούν και ενδεχόμενες παραβάσεις του παλιού Κ.Β.Σ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις διατάξεις για την αυτοπεραίωση, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.