ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζες

Χωρίς Έλληνες επενδυτές η ανακεφαλαιοποίηση

Τα capital controls δεν επιτρέπουν σε Έλληνες να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών...

«Αποκλείονται» από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης οι Έλληνες επενδυτές καθώς τα capital controls πρακτικά κάνουν αδύνατη τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών εξετάζουν να απευθυνθούν μόνο σε ξένους θεσμικούς επενδυτές λόγω των περιορισμένων χρονικών πλαισίων.

Ωρες πριν την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί αισιοδοξία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την συμμετοχή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης σε περίπτωση bail in αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αυξήσεις στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τους επενδυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα διαμορφωθούν με βάση το δυσμενές σενάριο στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ. Ωστόσο με την ενσωμάτωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό σενάριο, τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν απαραιτήτως θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ. Σε έκθεσή της η Goldman Sachs  εκτίμησε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών θα ανέλθουν μεταξύ 13 και 20 δισ. ευρώ.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διαδικασία τις ανακεφαλαιοποίησης υπογραμμίζοντας ότι ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή και ότι όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει από τη Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. «Πρώτος στόχος μας είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που να μην θιχτούν οι καταθέσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εντός του 2015 διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η οδηγία η οποία επιβάλλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος». Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες αλλά υπάρχουν και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες. Σημείωσε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» «για αυτό τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της μετοχικής τους βάσης για την κάλυψη των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης Alpha Bank και Eurobank προχωρούν στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και τους κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης για την ανταλλαγή των τίτλων τους με μετοχές. Σημειώνεται ότι αν μια τράπεζα δεν διαθέτει επαρκή Ιδία Κεφάλαια (CET1) τότε υπάρχει κίνδυνος να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης και οι κάτοχοι ομολόγων να χάσουν το σύνολο των κεφαλαίων τους.

Η πρόταση της Alpha Bank αφορά τους κατόχους τίτλων ονομαστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ και προσφέρει:

• Υβριδικά: Προσφέρει μετρητά που αντιστοιχούν στο 5% της ονομαστικής αξίας, ή μετοχές στην τιμή διάθεσης της ΑΜΚ που να αντιστοιχούν στο 50% της ονομαστικής αξίας.

• Ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (LTier II): Το τίμημα σε μετρητά αντιστοιχεί στο 9% της ονομαστικής αξίας, ή εναλλακτικά προσφέρεται ανταλλαγή των ομολογιών με μετοχές στο 85% της ονομαστικής αξίας.

• Ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior bonds): Προσφέρει μετρητά που αντιστοιχούν στο 50% της ονομαστικής αξίας, ή ανταλλαγή των ομολογιών με νέες μετοχές στο 100% της ονομαστικής αξίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 16 Νοεμβρίου.

Η πρόταση της Eurobank αφορά τίλους αξίας 877 εκατ. ευρώ και και δίνει στους κατόχους ομολόγων τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με μετοχές:

• Για ομόλογα κύριας εξασφάλισης στο 100% της ονομαστικής αξίας (με premium έναντι της τρέχουσας τιμής (market price) που ενδεικτικά ήταν 71,25% την 26η Οκτωβρίου 2015).

• Για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στο το 80% της ονομαστικής αξίας.

• Για τα υβριδικά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής αξίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 16 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.