ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 22 και 29 Νοεμβρίου η εκλογή Προέδρου

Εκλογές ΝΔ: Ορίστηκε το «πότε», ανοικτό το «πώς» και «πόσο»

Χρειάστηκαν πέντε ώρες, πολλές εντάσεις και μία συμβιβαστική πρόταση ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλήξει στις δύο Κυριακές, εφόσον κανείς εκ των υποψηφίων δεν εξασφαλίσει το 50% από την πρώτη, των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Τελικά, η ημερομηνία κλείδωσε στις 22 Νοεμβρίου για τον πρώτο γύρο και την αμέσως επόμενη Κυριακή, 29, για το δεύτερο, καθώς οι παρεμβάσεις των... ψυχραιμότερων (βλ. Παπαμιμίκος) κατέστησαν εφικτό το συμβιβασμό των θέσεων Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη που πρότειναν εκλογές στις 15/11 και της άποψης Μεϊμαράκης για κάλπες στις 29 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κούρσα της Νέας Δημοκρατίας μετατρέπεται σε αγώνα αντοχής καθώς οι διεκδικητές έχουν μπροστά τους 1,5 σχεδόν μήνα μέχρι τις κάλπες. Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης αναμένεται, μετά το «πότε», να είναι το «πώς» και το «πόσο» της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν αλλά και το ποσό που θα καλείται να πληρώσει όποιος ενδιαφέρεται να βάλει το λιθαράκι του, δηλαδή την ψήφο του, για την εκλογή του νέου Προέδρου της ΝΔ.

Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας ζητούν να ισχύσει ό,τι και το 2009, όταν δηλαδή είχαν λειτουργήσει περίπου 1.500 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, η πλευρά Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας και την οικονομική συγκυρία μοιάζει να αποδέχεται μία μικρή απόκλιση της τάξεις του 10% ενώ στη λογική της πιο σφικτής διοργάνωσης, με περίπου 1000 τμήματα συνολικά ανά την επικράτεια τάσσεται η πλειοψηφία της Εφορευτικής.

Ως προς τη συνδρομή, αυτή ενδεχομένως να είναι σε πλήρη συνάρτηση με την ανάγκη κάλυψης των πλέον των 700.000 ευρώ που θα στοιχίσει η γαλάζια εκλογή. Το θέμα δεν έχει, επί της ουσίας, συζητηθεί, καθώς χθες κάθε πλευρά απλώς επιχειρούσε να βάλει τα επιχειρήματά της στο τραπέζι. Ωστόσο, τα 2 ευρώ του 2009 μοιάζουν λίγα, τουλάχιστον για όσους θα εμφανιστούν για πρώτη φορά την Κυριακή των εκλογών και δεν είναι ήδη μέλη του κόμματος, έστω και ανενεργά.

Σχόλιο για εμπλοκή Σαμαρά στην εσωκομματική διαδικασία

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αναφερόμενοι σε σενάρια και δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου της ΝΔ στην εσωκομματική διαδικασία, έκαναν το εξής σχόλιο: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε και το επαναλαμβάνουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ό,τι θέλει να πει το λέει ο ίδιος και ουδείς εκφράζεται εκ μέρους του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.