ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Ξεκινά ο εφιάλτης του Ασφαλιστικού για την κυβέρνηση

Εθνική σύνταξη για όλους 384 ευρώ

Αντιμέτωπη με την δυσκολότερη ίσως παρέμβαση που απορρέει από τις δεσμεύσεις της βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν τον «χορό του Ζαλόγγου» για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με βασικό ερώτημα το κατά πόσον η κοινωνία μπορεί να αντέξει τις επερχόμενες παρεμβάσεις.

Η συζήτηση ανοίγει και επισήμως σήμερα το απόγευμα, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει στις 4, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και με βασικό εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει μία «μαύρη» εικόνα για τα δεδομένα του Ασφαλιστικού, προϊδεάζοντας τα μέλη του οργάνου για τις δύσκολες και «βαριές» παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα, πάντως, με συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να στηρίξει απολύτως τον υπουργό Εργασίας, διαμηνύοντας σε κομματικά στελέχη αλλά και μέλη της κυβέρνησης πως «αν δεν αλλάξουμε εμείς το σύστημα, θα καταρρεύσει στα χέρια μας».

Βασικές παρεμβάσεις

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, λοιπόν, η εισήγηση του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει εθνική σύνταξη για όλους στα 384 ευρώ –ήτοι, το όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί και ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους, με κυβερνητικούς παράγοντες να υποστηρίζουν ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στο ασφαλιστικό σύστημα, με 120% αναπλήρωση οι μεν και με 60% αναπλήρωση οι δε». Υπό σκέψη είναι η συγχώνευση των πολλών ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο «υπερ-ταμείο», αλλά και η μεταρρύθμιση των «ευγενών ταμείων» -κυρίως ορισμένων ΔΕΚΟ- που επιβαρύνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό. Εξάλλου, για την κυβέρνηση ο πονοκέφαλος του Ασφαλιστικού έχει οξυνθεί, καθώς οι δανειστές έχουν θέσει «βέτο» στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με το σκεπτικό ότι θα επιβαρυνθούν έτι περαιτέρω οι επιχειρήσεις και θα υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Εργασίας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθούν τα επιπλέον 900 εκατομμύρια ευρώ που συνιστούν την «μαύρη τρύπα» του συστήματος ως το τέλος του 2016.

Εισηγήσεις και αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει μεν αποφασίσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα –που θέλει το Ασφαλιστικό να κατατίθεται στη Βουλή ως τα μέσα Νοεμβρίου- ωστόσο έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους… «ευγενικές» πολιτικές κινήσεις, προκειμένου η πολιτική και επικοινωνιακή υπεράσπιση της μεταρρύθμισης να προκαλέσει όσο το δυνατόν μικρότερες εντάσεις. Έτσι, σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει απλώς μία εισήγηση και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα γίνει μία συζήτηση. Επί τάπητος θα τεθούν οι παρεμβάσεις σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου τότε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να πάρει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον δρόμο για τη Βουλή.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.