ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Για να βρούμε το δρόμο μας...

Βαδίζουμε πού, πώς;

Οι πολιτικοί μας το γνωρίζουν; Αν ναι τότε γιατί δεν ενημερώνουν υπεύθυνα τους πολίτες για όλες τις παραμέτρους της κατάστασης της χώρας;

Τα τηλεοπτικά παράθυρα δημιουργούν σύγχυση και συμβάλλουν ώστε οι πολίτες να είναι ανενεργοί, ιδιώτες. Αλλά, χωρίς ενεργούς πολίτες η χώρα δεν έχει μέλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουν για όλα την αλήθεια, διαφορετικά θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα βιώσουν μια κατάσταση που δεν ήταν ούτε στην ακραία σκέψη τους και τότε θα αντιδράσουν σπασμωδικά.

Η μετάθεση λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των κυρίαρχων προβλημάτων θα επιδεινώνει συνεχώς την κρίση που βιώνουμε  με αποτέλεσμα να επικρατήσει τελικά μια χαώδης κατάσταση.

Η επίκληση των ισοδυνάμων αποτελεί υπεκφυγή λήψης γενναίων αποφάσεων. Δεν θα ήταν λογικό να καθοριστούν οι προτεραιότητες πρώτα της χώρας και στη συνέχεια να παίζουμε με τις ισοδυναμίες;

Το προτιμότερο είναι να επικεντρωθεί η προσπάθεια των κυβερνώντων στο να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος, να υιοθετηθεί ένας πρακτικός και αποτελεσματικός εισπρακτικός μηχανισμός δημοσίων εσόδων και να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Επειδή ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η προσέλκυση επενδυτών σχετίζεται και με τις αποφάσεις άλλων χωρών και κυρίως γειτόνων μας. Πώς να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας όταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η φορολόγηση υπερβολικά μεγαλύτερη των γειτόνων μας;

Πέρα όμως από όλα αυτά που είναι προφανή, δεν θα έπρεπε να μας απασχολήσει σοβαρά η αποτύπωση των τομέων στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις;

Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος και μάλιστα διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.  Δυναμικό που εδώ και χρόνια μεταναστεύει και αξιοποιείται από άλλες χώρες. Η επένδυσή μας στη γνώση έχει χαριστεί σε άλλους λαούς.

Η εστίαση στους τομείς επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί και με την ίδρυση ή ενίσχυση πανεπιστημιακών μονάδων που θα αποτελέσουν την πηγή καινοτομίας και τόνωση του κύρους της χώρας.

Για παράδειγμα, η χώρα του ήλιου, των ανέμων και των κυμάτων δεν έχει ούτε ένα πανεπιστημιακό τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι περιφερειάρχες θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην αποτύπωση των παραγωγικών δυνατοτήτων των περιφερειών τους. Και μάλιστα να ανακληθεί η μνήμη των παλαιότερων εποχών...

Με βάση τις αναλύσεις τους να καθοριστεί το τι και πώς πρέπει να αξιοποιηθεί. Οι σποραδικές και χωρίς σχέδιο προσπάθειες ιδιωτών είναι τις περισσότερες φορές καταδικασμένες. Η κρατική στήριξη είναι να επισημαίνει τομείς αξιοποίησης και να παρέχει επιστημονικές συμβουλές.

Τίποτε δεν χάθηκε σ' αυτή τη χώρα αν η αλήθεια κυριαρχήσει και η συστηματική προσέγγιση των προβλημάτων γίνει το κυρίαρχο μέλημα των κυβερνώντων.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να κατανοήσουν ότι χωρίς ενημερωμένους πολίτες η πατρίδα μας δεν έχει μέλλον...

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: cmasalas@cc,uoi.gr

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Συμφωνώ απόλυτα. Τα ίδια έχω υποστηρίξει κι εγώ επανειλημμένα. Μόνο που τώρα έχει προστεθεί η αυξανόμενη διεθνής σύγχυση, όπου δεν ξέρουν διεθνώς τι θέλουν. Οι τζιχαντιστές είναι ο εχθρός της Ευρώπης. Είναι εχθροί και της Αμερικής, η οποία όμως τους ενισχύει διαθέτοντάς τους όπλα. Η Ρωσία λαβαίνει δραστικά μέτρα (είναι η μόνη) κατά των τζιχαντιστών, αλλά της κάνουν πόλεμο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται εναντίον των Ρώσων, ζητούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, βοηθούν τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους, αλλά αυτοί σκορπίζουν το θάνατο στην Άγκυρα. Ειλικρινώς, δεν ξέρω με τίνος τις επιτυχίες μπορώ να χαίρομαι και με τίνος να θρηνώ. Παραμένομε, ωστόσο, η μόνη κηλίδα σταθερότητας στο σύνορο των τριών παλαιών Ηπείρων. Για πόσο; Ας το σκεφθούμε κι ας το αξιοποιήσουμε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.