ΕΛΛΑΔΑ

Στον Λαγκαδά

Γιορτή για τα αρωματικά φυτά, με ....εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Μόλις στο 1% καταγράφεται η ελληνική συνεισφορά στη διεθνή «σκακιέρα» των αρωματικών φυτών, παρά τις πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα μας, λόγω των πλούσιων εδαφών που διαθέτει.

«Τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα από το εξωτερικό, ωστόσο δεν έχουμε τις ποσότητες που ζητούν» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής ΚοινΣΕπ Μυγδονίας, Στέλλα Γκουδίνογλου, επισημαίνοντας: «μακάρι όλη η Ελλάδα να καλλιεργούσε βότανα και έτσι να βγαίναμε μια ώρα αρχύτερα από τη δεινή θέση που έχουμε περιέλθει σαν κοινωνία και χώρα».

Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση σε συνδυασμό με το έντονο ενδιαφέρον πολιτών να ασχοληθούν με τον κλάδο καταγράφεται και στη 2η Γιορτή Αρωματικών Φυτών που διοργανώνει, αύριο, η ΚοινΣΕπ Μυγδονίας στο φυτώριο Bioherbal, στον Λαγκαδά.

Στη γιορτή αναμένεται να δώσουν το «παρών αγρότες από διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας -μεταξύ άλλων από Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Κατερίνη- οι οποίοι, όπως εξήγησε η κ. Γκουδίνογλου, «βλέπουν μια ευκαιρία και την 'αρπάζουν', αφού θέλουν να προκόψουν».

Στη διάρκεια της γιορτής, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για σειρά θεμάτων- από την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, μέχρι τις χρήσεις των βοτάνων και το πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας, αλλά και και τους τρόπους που μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν μια οικοτεχνία και μεθόδους marketing για να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στο καταναλωτικό κοινό, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Το «μενού» της αυριανής γιορτής στον Λαγκαδά περιλαμβάνει ακόμη περιήγηση στο χώρο των φυτών, παραγωγή σαπουνιών, αλλά και ...μαγείρεμα καλλυντικών, παραγωγή βοτανόλαδων, γνωριμία με τα βότανα, παραγωγή κεραλοιφών, εφαρμογές σε «παγωμένα» βότανα, καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και εμπορικές ευκαιρίες.

Σημειώνεται ότι η ΚοινΣΕΠ Μυγδονίας προωθεί, μπομπονιέρες για γάμους και βαφτίσια, κοσμήματα, σαπούνια γλυκερίνης με αιθέρια έλαια, βοτανόλαδα, κεραλοιφές και φυσικά σαπούνια και, όπως ανέφερε η κ. Κουδίνογλου, «μέσω των προϊόντων αυτών, φιλοδοξούμε να φέρουμε και πάλι τη φύση στα σπίτια των Ελλήνων. Αντί να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για κρέμες, είτε καλλυντικές είτε φαρμακευτικές, μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε ό,τι έχει ανάγκη ο οργανισμός και η επιδερμίδα μας πολύ πιο φθηνά».

Προϊόντα της συγκεκριμένης ΚοινΣΕπ, μπορεί κάποιος να βρει σε επιλεγμένα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και σύντομα θα «ταξιδέψουν» σε Χαλκιδική, Κρήτη και Ρόδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ, το 80% της βαλκανικής χλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6.500 είδη ελληνικής χλωρίδας, εκ των οποίων τα 2.944 είναι ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Από αυτά, ωστόσο, δεν αξιοποιούνται ούτε τα 30, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

Νέες δράσεις από την ΚοινΣΕΠ Μυγδονίας

Εξελίξεις αναμένονται στο προσεχές διάστημα σε ό, τι αφορά τη δημιουργία Κέντρου Αειφορίας και Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, ένα «όνειρο για το οποίο δουλεύουν για περισσότερα από έξι χρόνια τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μυγδονίας» όπως είπε η κ. Γκουδίνογλου.

Πρόκειται, εξήγησε, για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που όπως φαίνεται βρήκε ανταπόκριση και σύντομα θα μπουν τα θεμέλια.

Στόχος των μελών της ΚοινΣΕπ Μυγδονίας είναι σε αυτό το κέντρο να δημιουργηθεί ένας βοτανόκηπος, μια φάρμα ζώων, αλλά και χώροι στους οποίους θα μπορούν οι δυνάμει ενδιαφερόμενοι γεωργοί να εκπαιδευτούν βιωματικά. Φιλοδοξία αποτελεί και η δημιουργία ενός εργαστηρίου για παραδοσιακές χειροποίητες βοτανοδημιουργίες- βοτανολειτουργικά τρόφιμα.

Μεταξύ άλλων, η ίδια ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την άνοιξη θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά της χώρας μας τα βοτανολειτουργικά τρόφιμα που «αυτή τη στιγμή δοκιμάζουμε σε γεύση και αναμένουμε τα αποτελέσματα των ειδικών, αναφορικά με το πόσο ευεργετικά λειτουργούν στην υγεία μας».

«Θέλουμε να δούμε, αν κουλουράκια φτιαγμένα με τσάι του βουνού, ένα βότανο που δρα κατά του Αλτσχάιμερ είναι εύγευστα και ευεργετικά για την υγεία των πολιτών» σημείωσε η κ. Γκουδίνογλου, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα για τα είδη τροφίμων που θα «ρίξει» στην αγορά η ΚοινΣΕπ στην αγορά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.