ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από δημάρχους και βουλευτές

Η ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες στους δήμους

Παρά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις δημάρχων και βουλευτών η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ως...πιλοτική την περιοχή της Κρήτης και κόβει το ρεύμα!

Μετά τον ΟΑΚ, το δήμο Μυλοποτάμου το ίδιο θα κάνει και σήμερα στο δήμο Βιάννου, αλλά και στους άλλους δήμους! Στη ΔΕΗ εκτιμούν ότι μπροστά στην απειλή να μείνουν χωρίς ρεύμα, οι Δήμοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα συμμορφωθούν!

Σύμφωνα με πληροφορίες o δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης κατέβαλε ένα ποσό στη ΔΕΗ και ο διευθύνων σύμβουλος έδωσε εντολή να μην κόψουν το ρεύμα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή κ.Μιχελογιαννάκη που τόνισε:

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και τις συνεχείς εκκλήσεις μου, ώστε να μην κατέβει ο διακόπτης στους Δήμους, πληροφορούμαι, δυστυχώς, ότι η ΔΕΗ θα κόψει σήμερα το ρεύμα στο Δήμο Βιάννου και στους άλλους δήμους. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, κρούοντας το κώδωνα το κινδύνου στους διοικούντες της επιχείρησης και στον Υπουργό ότι αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Μην τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα στο Δήμο Βιάννου. Η ανοχή της κοινωνίας έχει φτάσει στα όρια της.» τόνισε ο βουλευτής και επεσήμανε ότι αυτό αφορά κι άλλους δήμους και ο ίδιος έχει στείλει επιστολή στον υπουργό λέγοντας: "κινδυνεύουν ζωές εάν κοπεί το ρεύμα"!

Μάλιστα ο βουλευτής τόνισε ότι εχει ήδη μιλήσει και με τους κ.Κουρλετάκη, Αποστολάκη και Μπαντουβάκη, τα στελέχη της ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να κοπεί το ρεύμα στους δήμους.

Πάντως από την πλευρά της η ΔΕΗ μιλάει για...φέσια και για αδιαφορία των δήμων! Συνολικά 70 Δήμοι της χώρας χρωστούν στη ΔΕΗ περί τα 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 76 εκατ. ευρώ που χρωστούν στη ΔΕΗ δεκάδες δημοτικές επιχειρήσεις ανά τη χώρα, με πρωταγωνιστές τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Τα χρέη των Δήμων προς τη ΔΕΗ πλησιάζουν αθροιστικά τα 100 εκατ. ευρώ. Εύλογα φυσικά θα αναρωτηθεί κανείς πως η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ επέτρεψε να συσσωρεύονται τέτοια χρέη, καθώς πολλές οφειλές ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια, και έκτοτε συνεχώς αυξάνονται.

Πριν από 15 ημέρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ απέστειλαν μαζικά επιστολές σε αυτούς τους 70 "πιο μπαταξήδες Δήμους πανελλαδικά, προειδοποιώντας τους ότι θα τους κόψει το ρεύμα αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους."

Εντός εβδομαδας θα αποσταλεί και δεύτερη επιστολή στους Δήμους όπου η ΔΕΗ θα τους δίνει προθεσμία 10-15 ημερων προκειμένου να προσέλθουν και να διακανονίσουν τα χρέη τους. Σε όσους δεν το κάνουν, η ΔΕΗ θα τους ανακοινώνει προγραμμα αποκοπών.

Και στην Κρήτη έγινε μια.. άσκηση που χρησιμοποιείται πιλοτικά για όλη την Ελλάδα.Το τεστ αφορούσε εννέα χρεωστικούς Δήμους, καθώς και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ). Με την προειδοποίηση που τους έκανε, δύο δήμοι προσήλθαν και πλήρωσαν το 10% της οφειλής....

Στη συνέχεια εκδόθηκαν έντεκα εντολές αποκοπών, οι επτά για δήμους και οι τέσσερις για τον ΟΑΚ. Αμέσως τέσσερις δήμοι ήρθαν και διακανόνισαν το χρέος τους πριν την έκδοση των εντολών αποκοπής.

Πανελλαδικά, οι Δήμοι με τα μεγαλύτερα φέσια προς τη ΔΕΗ είναι κυρίως μικροί (γενικά οι μεγάλοι είναι συνεπείς). Για παράδειγμα, ο δήμος Σερβίων Βελβεντού, χρωστά συνολικά 1,2 εκατ. ευρω.

Ο Δήμος Βιάννου στο Ηράκλειο, οφείλει 1,3 εκατ. ευρω, ενώ ο δήμος Ελάσσονας, έχει βάλει φέσι 1,5 εκατ, ευρω. Τα φέσια του Δήμου Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία είναι 1 εκατ. ευρώ, και της Αλιάρτου 950.000 ευρω

Πέραν όμως των χρεών των Δήμων, και των ΔΕΥΑ, υπάρχουν και οι 130 Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτίωσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που οφείλουν στη ΔΕΗ κατι λιγότερο απο 40 εκατ. ευρώ.

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.