ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Η μάχη των «κόκκινων δανείων»

Κυβέρνηση και τρόικα διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για τις τράπεζες καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανακεφαλαιοποίηση και πόσο γρήγορα θα επανέλθουν σε ανοδική πορεία οι τράπεζες και κατ’ επέκταση η οικονομία.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο η λύση που θα δοθεί στα «κόκκινα» δάνεια να είναι λύση αγοράς που θα επιτρέψει στις τράπεζες να κινηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τους κακοπληρωτές. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι πρέπει να προστατευτούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες και όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Όπως τονίζουν πρέπει να αποφευχθούν πολύπλοκες, οριζόντιες, χρονοβόρες ρυθμίσεις τις οποίες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και δανειολήπτες που μπορούν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα περίπου το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 100 δις. ευρώ.

Εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά για την κυβέρνηση είναι το θέμα της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών. Η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τα παραπάνω κριτήρια καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Οι τρόικα ωστόσο απορρίπτει την παραπάνω πρόταση θεωρώντας τα ορια υπερβολικά και υποστηρίζει ότι η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά. Αναλυτικότερα το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά. Με βάση τα κριτήρια αυτά, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.