ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις

Υπόθεση παιδεραστίας στο Ίλιον: Τα παιδιά έπεφταν αναίσθητα από τους βιασμούς

Με σοκαριστικές καταθέσεις για άγρια σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών, έπεσε η αυλαία στην υπόθεση παιδεραστίας στο Ίλιον, με την ομόφωνη επιβολή πολυετών καθείρξεων στους πρωταγωνιστές, ύστερα από μία σκληρή διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση των τριών ανήλικων παιδιών που «προσφέρονταν» να βιαστούν για λίγα χρήματα από τη μητέρα του ενός από αυτά, στον ιερέα της περιοχής και σε έναν 84χρονο συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο, που πλέον έχει αποβιώσει, έληξε σήμερα με την καταδίκη και των τριών κατηγορουμένων.

Με την απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε στην Ειρήνη Τσονοπούλου, μητέρα ενός από τα θύματα, κάθειρξη συνολικά 33 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, στον 62χρονο ιερέα Σωτήρη Παπαδόπουλο κάθειρξη 18 ετών και στον 44χρονο σύντροφο της πρώτης, Σπύρο Σουχλέρη κάθειρξη 18 ετών, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω θανάτου για τον συνταξιούχο Αθανάσιο Κανάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, εκτυλίχθηκαν σκηνές... παραλογισμού έξω από το Εφετείο. Τα σοκαριστικά στοιχεία και ο εφιάλτης των τριών παιδιών φαίνεται πώς άφησαν... ασυγκίνητους κάποιους ενορίτες, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από το Εφετείο, και έβριζαν τη δικηγόρο των θυμάτων, Κατερίνα Ζαγγανά, όσο εκείνη μιλούσε στους δημοσιογράφους, αλλά και τους δικαστές για την καταδίκη που επέβαλαν στον Σωτήρη Παπαδόπουλο. Ο 62χρονος ιερέας πλήρωνε 50 ευρώ κάθε φορά για να κάνει σεξ με ένα από τα ανήλικα παιδιά στο γραφείο του εντός της εκκλησίας, όπου ήταν εφημέριος.

Το χρονικό και η αποκαλυπτική δικογραφία

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 όταν ο Σ. Σουχλέρης, που βίαζε συστηματικά το κοριτσάκι της συντρόφου του και ο Αθ. Κανάκης επιχείρησαν να απαγάγουν τη 12χρονη -τότε- κόρη της Ει. Τσονοπούλου την οποία η μητέρα είχε… πουλήσει στον συνταξιούχο έναντι 2.000 ευρώ. Το κοριτσάκι είχε ειδοποιήσει το δάσκαλό του και εκείνος τη γιαγιά της, που είχε την επιμέλεια, η οποία τρεις μέρες μετά κατήγγειλε την απόπειρα απαγωγής στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών.

Ο διοικητής του Τμήματος Παύλος Λουκάτος κινητοποιήθηκε αμέσως και μετά από επίπονες προσπάθειες των ανδρών του τμήματος και πολλές συζητήσεις του διοικητή -που κατέθεσε στο δικαστήριο- με την 12χρονη και τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά, έγινε γνωστή η συγκλονιστική υπόθεση «παιδεραστίας στο Ίλιον». Η Τσονοπούλου έναντι συνήθως 50 ευρώ διέθετε είτε την κόρη της, είτε κάποιο από τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνταν στο σπίτι της, στον συνταξιούχο αλλά και στον ιερέα. Μάλιστα ο 62χρονος ιερωμένος δεχόταν τα παιδιά στο γραφείο του εντός της εκκλησίας, όπου ήταν εφημέριος. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι η κόρη της Τσονοπούλου είχε οδηγηθεί από τη μητέρα της για πρώτη φορά στον Κανάκη το 2002, όταν το κοριτσάκι ήταν έξι ετών. Η μητέρα είχε βοηθήσει τον συνταξιούχο να βιάσει το παιδί, το οποίο είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Η διαδικασία στο δικαστήριο, πολλές φορές ήταν πολύ σκληρή από όσα ακούγονταν από μάρτυρες και την ανάγνωση εγγράφων –τόσο που ακόμη και η έδρα, έμπειροι Εφέτες, έμειναν συγκλονισμένοι για την αγριότητα που είχαν υποστεί αυτά τα παιδιά.
Το δικαστήριο έπειτα από παρεμβάσεις της Πολιτικής Αγωγής αρνήθηκε το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του ιερέα προκειμένου να καταθέσουν στη δίκη τα θύματα, που πλέον είναι ενήλικα, κρίνοντας πως θα ήταν μία οδυνηρή διαδικασία για αυτά.

Τι είπε η δικηγόρος των θυμάτων

Μετά την εκφώνηση της απόφασης η δικηγόρος των θυμάτων, Κατερίνα Ζαγγανά, είπε σε δηλώσεις της: «Η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει το φάρο για όλα τα παιδιά που κακοποιούνται και το μήνυμα είναι σαφές: καμία πράξη σε βάρος τους δεν μένει ατιμώρητη. Τα παιδιά μιλούν και εμείς τα ακούμε. Στις υποθέσεις παιδεραστίας πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση των ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε στα παιδιά την προστασία τους και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει τον ιερέα σε κάθειρξη 24 ετών, τον συνταξιούχο σε συνολική κάθειρξη 56 ετών, τον Σουχλέρη σε 18ετή κάθειρξη και την Ειρήνη Τσονοπούλου σε κάθειρξη 37 ετών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.