ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Ωνάση

Μαζική πρόσβαση σε Πολιτισμό και Γνώση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών

Η χρήση των νέων τεχνολογιών για μαζική πρόσβαση στον Πολιτισμό και τη Γνώση είναι επιδίωξη του έργου «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων και Τεχνών» που παρουσιάστηκε σήμερα, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, σε ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ΑΜΚΕ, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Ωνάση.

Όπως αναφέρθηκε «το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που συμβάλουν στην προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης».

«Όλα αυτά ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, την αποστολή του Ιδρύματος, την παροχή πρόσβασης στον πνευματικό πλούτο -δηλαδή στην Παιδεία και τον Πολιτισμό- που ως όχημα κοινωνικής συνοχής μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική αναδιαμόρφωση με στόχο την πραγματική βλετίωση της καθημερινότητας όλων» τόνισε η Εφη Τσιότσιου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ σημείωσε ότι «η προσπάθεια του Ιδρύματος είναι να έχουν όσο τον δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά και να υποστηριχθεί η Ελλάδα απελευθερώνοντας και ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνάμεις του ανθρώπινου δυναμικού της».

Παρουσιάζοντας πιο αναλυτικά το έργο, η κ Τσιότσιου εξήγησε ότι «αφορά στη δημιουργία ενός ψηφιακού πλαισίου που σχετίζεται με τις Τέχνες και τα Γράμματα και ενισχύει το σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και της ΑΜΚΕ Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Το έργο δομείται σε δύο κύριους άξονες: Πρώτον, την ψηφιοποίηση πρωτογενούς υλικού και σπάνιων εκδόσεων - πάνω από 100 χιλιάδες τεκμήρια - και την πολυκαναλική τους διάθεση στο κοινό. Δεύτερον, την ανάπτυξη εργαλείων, εφαρμογών και υπηρεσιών για την καλλιτεχνική έκφραση και την εκπαίδευση στα θέματα των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου, του χορού και της μουσικής».

«Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ», του ΕΣΠΑ» είπε ο Κώστας Κωνσταντινίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας PostScriptum παρουσιάζοντας το έργο «Ανοιχτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων και Τεχνών».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τα Γράμματα αφορούν ψηφιοποίηση παλαιών εκδόσεων, τεκμηρίωση του ψηφιακού υλικού και διασύνδεση με βάσεις γνώσεων (Wikipedia, Europeana, EKT, κ.λπ.), τις εφαρμογές «Ξεφυλλίζοντας Διαβάζω και Δημιουργώ» και «Χρονολόγιο της Ελληνικής Τυπογραφίας».

library

Η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση

Η ψηφιοποίηση 100.000 τεκμηρίων που αντιπροσωπεύουν την πνευματική έκφραση και την εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων από την Αναγέννηση έως τα ύστερα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, από το 1476 έως περίπου το 1830, προέκυψε μέσα από το υλικό της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για τη συλλογή βιβλίων του Κωνσταντίνου Στάικου, αρχιτέκτονα, ιστορικού του βιβλίου και περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 τίτλους, από τους περίπου 7.000 τίτλους που εντάσσονται στην ελληνική βιβλιογραφία και εκδόθηκαν εκείνη την εποχή. «Με αυτή την ηλεκτρονική καταγραφή και διάθεση στο κοινό είμαι βέβαιος ότι πάρα πολύς κόσμος θα μπορέσει να προσεγγίσει αυτά τα βιβλία και τα κείμενα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσει κανείς» σημείωσε ο κ Στάικος και υπογράμμισε ότι πρόκειται για την «αντιπροσωπευτική ιστορία του Γένους μας».

Όπως εξήγησαν η Νεφέλη Καϊμακά, υποψήφια διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και η Βίκυ Γεροντοπούλου, υπεύθυνη Διαχείρησης Έργου στο Ίδρυμα Ωνάση, η εφαρμογή «Ξεφυλλίζοντας Διαβάζω και Δημιουργώ» αξιοποιεί μια σειρά ψηφιοποιημένων αρχείων τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσο και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που περιστρέφονται γύρω από το θέμα της Οδύσσειας. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μία από τις πρώτες εκδόσεις του έργου, που τυπώθηκε το 1542 στη Βενετία.

Την ιστορία της Ελληνικής Τυπογραφίας, μέσω της προβολής του υλικού της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, από τις πρώτες εκδόσεις της Πρώιμης Αναγέννησης έως τον ύστερο Διαφωτισμό (14ος-19ος αιώνας) πραγματεύεται η εφαρμογή «Χρονολόγιο της Ελληνικής Τυπογραφίας». «Με τη βοήθεια μιας χρονογραμμής, ο χρήστης ξεκινάει ένα ταξίδι σε πόλεις και εποχές, γνωρίζοντας τα κυριότερα πρόσωπα που άσκησαν την τέχνη της τυπογραφίας και ξεφυλλίζοντας σπάνιες εκδόσεις» σημείωσε ο Μιχάλης Σαραντινός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Steficom.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τις Τέχνες αφορούν πλατφόρμα για user- and group-curated content (εφαρμογή Crowdsourcing, E-artists forum, εφαρμογή user- and group-curated content) -πρόκειται για το πρώτο ελληνικό κοινωνικόδίκτυο για καλλιτέχνες-, εκπαιδευτικές εφαρμογές (Κυνήγι θησαυρού, Zoom στο παρασκήνιο, my Design) και πλατφόρμα διαγωνισμού για εκπαιδευτικά διαδραστικά εκθέματα.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Στέγης στο συγκεκριμένο έργο, ο Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής, υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο «η Στέγη ενισχύει τρεις βασικούς άξονες της στρατηγικής της, πρώτον να παρέχει εκπαίδευση και δια βίου μάθηση στο ευρύτερο δυνατό κοινό, δεύτερον, να δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και τρίτον, να είναι όσο πιο ανοικτή γίνεται, που είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα των ψηφιακών εφαρμογών».

Το έργο «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων και Τεχνών» βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και όπως ανέφερε η Δέσποινα Σχοινά, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, «βρίσκεται στις δύο τελευταίες του φάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με την πειραματική και δοκιμαστική εφαρμογή του». Όλες οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες σε web & mobile (android /iOS).
Κατά την ημερίδα, η Ελένη Αγγελίδη, υπεύθυνη Μονάδας Υπηρεσιών ΑΒΕΚΤ, Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), αναφέρθηκε στις υπηρεσίες του ΕΚΤ για την ενίσχυση της πρόσβασης στον Πολιτισμό και τη Γνώση, ενώ ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας για τις νέες προοπτικές στην έρευνα λόγω της προσβασιμότητας σε δυσεύρετα αρχεία και βιβλιογραφικά υλικά, παρατήρησε ότι «οι δυνατότητες που έχει σήμερα ένας ερευνητής είναι αδιανόητες σε σχέση με οποιαδήποτε περασμένη εποχή» προσθέτοντας όμως, πως «δεν μπορείς να κάνεις έρευνα μόνο από την πολυθρόνα του σπιτιού σου. Πρέπει να πας στο σημείο που βρίσκεται το αρχείο της έρευνας. Να το δεις, να μιλήσεις, να το αγγίξεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.