ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στο έλεος των διακινητών οι μετανάστες στο Αιγαίο»

Μέρκελ: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα φιλοξενούσα πρόσφυγες στο σπίτι μου...

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild δήλωσε πως είναι πεπεισμένη ότι η ανοικτή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της απέναντι στους πρόσφυγες οι οποίοι καταφτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα της είναι σωστή. Η Α. Μέρκελ επεσήμανε ότι δεν την ενδιαφέρει η πτώση της δημοτικότητάς της, λόγω του μεταναστευτικού και είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της («Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο»), ενώ ανέφερε: «Να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα για την προσφυγική κρίση.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που αποτελεί μέρος της θεμελιώδους ανθρωπιάς της χώρας μας είναι το να δεχόμαστε τους πρόσφυγες φιλικά, όπως οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του Βερολίνου. «Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια», επεσήμανε η Μέρκελ.

Παρόλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», είπε στη Bild.

Όταν ρωτήθηκε για την πτώση της δημοτικότητάς της, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το μέτρο μου (…) Μέτρο μου είναι το καθήκον που έχω ως καγκελάριος: να λύνω προβλήματα και σε αυτό αφοσιώνομαι πλήρως και ολοκληρωτικά. Κάθε χρονιά στην καγκελαρία έχει τις δικές της απαιτήσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε μάλιστα την ιδέα να κλείσουν τα σύνορα της χώρας, κάτι που επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία, το οποίο εδώ και καιρό επιτίθεται στη Μέρκελ για τη μεταναστευτική της πολιτική.

«Καθήκον μου ως καγκελάριος δεν είναι να διασπείρω ανησυχία όλη την ημέρα, αλλά να εργάζομαι (…) για να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα και να καθησυχάζω τις ανησυχίες», υπογράμμισε.

Εκτίμησε μάλιστα ότι εξακολουθεί να χαίρει της υποστήριξης από το κόμμα της. «Είμαι απολύτως πεπεισμένη. Το γεγονός ότι υπάρχουν μέλη του CDU που ανησυχούν δεν με εκπλήσσει. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα στο οποίο υπάρχουν πολλά ρεύματα: φιλελεύθεροι, χριστιανοκοινωνιστές και συντηρητικοί», είπε η Μέρκελ στη Bild.

«Ως επικεφαλής του κόμματος είναι καθήκον μου να φέρνω κοντά όλα τα ρεύματα. Πρέπει να δέχομαι την κριτική, διότι όπως οι επιτυχίες παρουσιάζονται ως δικές μου παρόλο που γι’ αυτές έχουν εργαστεί πολλοί άνθρωποι, έτσι και τα άλυτα προβλήματα παρουσιάζονται ως δικά μου», εξήγησε η Μέρκελ.

Εξάλλου η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμη φορά από την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη και δεσμεύθηκε να επιταχύνει την κατασκευή καταλυμάτων ώστε να βελτιωθεί η υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να επιταχύνει τις απελάσεις όσων μεταναστών δεν έχουν «καμία προοπτική να μπορούν να μείνουν» στη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι μουσουλμάνοι, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα δεν απειλείται από το ισλάμ. «Στη Γερμανία είναι και θα παραμείνει συνταγματικά κατοχυρωμένη η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας», υπογράμμισε.

«Ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη ημέρα στους ανθρώπους που έρχονται εδώ: εδώ ισχύουν οι κανόνες και οι νόμοι της συνύπαρξης, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι η Γερμανία μια χώρα ασύλου για αυτούς», πρόσθεσε.

Τέλος η Μέρκελ εκτίμησε ότι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτιά της στις χώρες προέλευσης. «Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματικό κράτος, εκεί οι συμμορίες των διακινητών δρουν πολύ εύκολα. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν και πάλι κρατικοί θεσμοί (στη Λιβύη) με τους οποίους θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές».

Αλλά και στο Αιγαίο, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι «διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν», κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ε.Ε., τη Frontex, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα. Ακόμη η κατασκευή μεγάλων κέντρων υποδοχής, των λεγόμενων hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την κατάσταση», κατέληξε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ πάει Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα μεταβεί την Κυριακή στην Τουρκία για μια επίσκεψη αφιερωμένη στην πόλεμο στη Συρία, στην προσφυγική κρίση, καθώς και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» μετά τη διπλή αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της. «Οι συνομιλίες αυτές (με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου) θα αφορούν κυρίως τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς και διμερή θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.