ΚΟΣΜΟΣ

Μεταξύ Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων

Ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσκόπηση

Ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, βρίσκεται μπροστά από τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά, σε μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και αφορά την πρόθεση ψήφου των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Ο Κάρσον, που είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή και προς το παρόν ο μοναδικός μαύρος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, συγκεντρώνει ποσοστό 26% μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της εφημερίδας New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Περνάει δηλαδή, για πρώτη φορά σε πανεθνική κλίμακα, μπροστά από τον μεγιστάνα του κατασκευαστικού τομέα Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έρχεται δεύτερος με ποσοστό 22%.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος βρίσκεται πάντως εντός του περιθωρίου λάθους της δημοσκόπησης, που είναι συν/πλην 6%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, γιος Κουβανών μεταναστών, με ποσοστό μόλις 8% και ακολουθούν και οι δύο με 7% ο Τζεμπ Μπους και η Κάρλι Φιορίνα, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett-Packard. Τέσσερις υποψήφιοι, ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς και ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο Μάικ Χάκαμπι βρίσκονται όλοι μαζί στην τελευταία θέση με ποσοστό 4%.

Η δημοσκόπηση αυτή ωστόσο καταδεικνύει ταυτόχρονα ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι είναι ακόμη αναποφάσιστοι: επτά στους δέκα, μολονότι τάχθηκαν υπέρ κάποιου υποψήφιου, δήλωσαν επίσης ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να είναι σίγουροι για την επιλογή τους. Μόνο το 28% είπε ότι έχουν ήδη επιλέξει τον υποψήφιο που προτιμούν. Μεταξύ αυτών που θα ψήφιζαν τον Τραμπ, πάνω από ένας στους δύο (55%) είπαν ότι η απόφασή τους είναι οριστική ενώ οι υποστηρικτές του Κάρσον δεν είναι τόσο βέβαιοι: το 80% δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να πουν μετά βεβαιότητας ότι θα τον ψηφίσουν σίγουρα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά, το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου, σε δείγμα 575 Ρεπουμπλικανών οι οποίοι θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές και δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της τρίτης τηλεμαχίας μεταξύ των δέκα υποψηφίων που διεκδικούν ακόμη το χρίσμα του κόμματος.

Την Κυριακή, ο Μπεν Κάρσον τάχθηκε υπέρ της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμών ή αιμομιξίας. Υπερασπίζεται επίσης το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κάρσον είχε ξεπεράσει τον Ντόναλντ Τραμπ και σε μια άλλη δημοσκόπηση που αφορούσε όμως μόνο την Αϊόβα, μια Πολιτεία που θεωρείται κρίσιμης σημασίας αφού εκεί θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο οι πρώτες προκριματικές εκλογές.

Ο Τραμπ αντέδρασε σχεδόν αμέσως στη δημοσκόπηση αυτή, με μήνυμά του στο Twitter όπου επικαλείται ένα άλλο μήνυμα του Νέιτ Σίλβερ, του "γκουρού" των εκλογικών στατιστικών στοιχείων των ΗΠΑ. "Δυσανάλογη προσοχή δίνεται σήμερα σε μια δημοσκόπηση που, προς το παρόν παραμένει οριακή δείχνοντας τον (Τραμπ) πίσω από τον Κάρσον σε εθνική κλίμακα", έγραψε ο Σίλβερ. Ο Αμερικανός μεγιστάνας επισημαίνει τη δήλωση αυτή και υποστηρίζει ότι σε άλλη δημοσκόπηση, επίσης σε εθνική κλίμακα, συγκεντρώνει ποσοστό 36% μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.