ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτίμηση για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Ρ. Σβίγκου: Η χώρα έχει αναβαθμιστεί στο διεθνές πλαίσιο

Για επιβεβαίωση και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει γίνει από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των διεθνών επαφών της χώρας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτική, όπως δεν μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο 105,5», αποτιμώντας την παρουσία και τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Παραπέμποντας και στα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο». «Μάλιστα», συνέχισε, «βλέπουμε τη χώρα μας να στέκεται στα διεθνή φόρα όχι ως μια, θα έλεγα, "προβληματική" χώρα που επιζητεί τη διεθνή στήριξη, που επιζητεί τη διεθνή αλληλεγγύη, αλλά πλέον ως ένας κρίσιμος παράγοντας του ευρωπαϊκού σκηνικού, ο οποίος με βάση και τη γεωστρατηγική του θέση μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής}.

Εκτίμησε ότι αυτό πλέον είναι αποδεκτό και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για να επισημάνει ότι αυτό κατέστη ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, τόσο αναφορικά με την ανάπτυξη και τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σ΄ αυτόν τον τομέα, αλλά και αναφορικά με τις προσφυγικές ροές και την εκρηκτική κατάσταση, τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να παίξει το ρόλο που της αναλογεί ως παράγοντας διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας, προάγοντας και το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΓΣ του ΟΗΕ δεν ήταν μια παραδοσιακή ομιλία Ευρωπαίου ηγέτη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αναδείξει τις λάθος κατευθύνσεις της ασκούμενης πολιτικής της παγκόσμιας κοινότητας και την αδράνειά της σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση, με τη φτώχεια και το πώς θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η ασκούμενη πολιτική. «Οπότε κι εκεί δεν θελήσαμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των κυρίαρχων δυνάμεων, αλλά να αναδειχθεί η ανάγκη απόρριψης της πολιτική λιτότητας».

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο –«απόρριψης των καταστροφικών συνταγών που έχουν αποδομήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό το οποίο σηματοδοτείται από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και από την άνοδο προοδευτικών δυνάμεων»-, «αυτό θα έχει αντίκτυπο, ο οποίος θα είναι ορατός το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα, και ειδικά σε σχέση με το ζήτημα του χρέους».

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα του χρέους, ανέφερε ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ (παρέπεμψε στην έκθεση της επιτροπής του Ταμείου) και μερίδας των ευρωπαϊκών μηχανισμών. Αφού επισήμανε ότι δεν παραγνωρίζει η κυβέρνηση ότι η μάχη που έχει να δοθεί το επόμενο διάστημα είναι σκληρή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στο κέντρο και των διμερών της επαφών και στο κέντρο των επίσημων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, και πλέον η ανταπόκριση είναι πιο θετική από κάθε άλλη φορά».
Ενδεχομένως, θα επανακάμψουν οι λιγότερο υποστηρικτικές ως προς την Ελλάδα φωνές, ανέφερε για να συμπληρώσει πως όμως «την ίδια στιγμή υπάρχει μια σαφής καταγραφή και μια σαφής ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας, και αυτό φάνηκε πάρα πολύ και στην επίσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες στις ΗΠΑ».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΜ 18:51 02/10/2015

    Το γέλιο των επενδυτών και ο κ. Τσίπρας

    Ήταν κι εκείνο το γέλιο των παριστάμενων πολιτικών, επενδυτών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης… Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ήταν τραγικός στην συνομιλία του με τον Μπιλ Κλίντον κατά την διάρκεια του 10oυ ετήσιου συνέδριό του Clinton Global Initiative που έγινε την Κυριακή (27.9.2015).

    Αμήχανος, αδυνατούσε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ• ερωτήσεις, μάλιστα, που ήταν χαλαρές πάσες για να σκοράρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αν δειπνήσω με ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα και θα ήθελαν να επενδύσουν εκεί, που θέλετε να τους ζητήσω να επενδύσουν; Έχετε κατάλογο επιθυμητών επενδύσεων;», ρώτησε ο Κλίντον και ο Έλληνας πρωθυπουργός μουρμούρισε κάποια μπερδεμένα για τους παριστάμενους επενδυτές (κάποιοι υπολογίζουν ότι η συνολική περιουσία όσων άκουσαν και γέλασαν με τον κ. Τσίπρα στο ξενοδοχείο Σέρατον της Νέας Υόρκης ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ). Τι θα μπορούσε να τους πει; Για τις πρωτοβουλίες του κ. Σκουρλέτη στις Σκουριές ή για τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε -μα κάθε…- επένδυση στην Ελλάδα;

    Δεν ήταν τα αγγλικά η βασική αναπηρία του κ. Τσίπρα. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι βρέθηκε σε άγνωστα νερά, αναγκασμένος να συζητήσει πρώτη φορά στα σοβαρά -χωρίς συνθήματα και περίτεχνες κορώνες- για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Κι αυτός απάντησε τσάτρα-πάτρα, όπως μίλησε στην Λάρισα• λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα αγόρια και κορίτσια που αποτελούν τον μεγαλύτερο πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας. Το βασικό πρόβλημα του κ. Τσίπρα και ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν κατανοούν το διεθνές περιβάλλον στο οποίο είναι αναγκασμένη να βαδίσει η χώρα. Αυτό φάνηκε και στην επτάμηνη καταστροφική διαπραγμάτευση αλλά και στις πολλές και συνεχιζόμενες δηλώσεις υπουργών για αναπαλαίωση των πάντων.

    Παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου γράφαμε ότι «αύριο οι Ελληνες, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκλέξουν τον πρώτο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης που δεν έζησε ποτέ στο εξωτερικό. Το ευτύχημα είναι ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως απέδειξε με τα αγγλικά του, μαθαίνει γρήγορα. Ας ελπίσουμε ότι θα καλύψει εξίσου ταχύρρυθμα τα κενά της Ιστορίας, που πιθανώς έχει, λόγω καταλήψεων στη νιότη του. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι ενώ “πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. // A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. // Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. // Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω”. Κ. Π. Καβάφης, “Τα τείχη”» («Ακούσαμε ποτέ κρότον κτιστών;», Καθημερινή 24.1.2015)

    Χθες η Ελλάδα κλείστηκε λίγο περισσότερο απ’ έξω. Το γέλιο των παριστάμενων στην εμφανή αμηχανία του κ. Τσίπρα να απαντήσει, μπορεί να ήταν κοροϊδευτικό, μπορεί κι από συμπόνια. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ουδείς θα σκεφτεί μετά από αυτό να επενδύσει στην χώρα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.