ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αποδοθούν ευθύνες για τη μείωση των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ

Στα 20 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα!

θα αποδοθούν ευθύνες για τη μείωση των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ.

Δεν πρόκειται να καταργηθεί το ΣΔΟΕ διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να παραγραφεί καμία υπόθεση με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου καθώς και 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι οι υποθέσεις που θα μεταφερθούν θα αποτελέσουν απλά πληροφοριακά δελτία.

Αυτό σημαίνει ότι 3.500 θα πρέπει να ξεκινήσoυν από την αρχή αν και ήταν κοντά στη ολοκλήρωση του ελέγχου. Για τις υποθέσεις αυτές ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι είναι προβληματικό το ότι θα πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή ενώ σημείωσε ότι η κυβερνητική εισήγηση προς τους δανειστές είναι να περάσουν στη ΓΓΔΕ και οι υπόλοιπες 34.500 υποθέσεις, καθώς είναι προφανές ότι με 200 άτομα που θα απομείνουν στο ΣΔΟΕ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλες αυτές οι υποθέσεις.

Πάντως για τις 3.500 υποθέσεις που θα μεταφερθούν ανέφερε ότι: «Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις έλεγχαν , το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Αναλυτικότερα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:

- Σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ανοιχτές 38.000 υποθέσεις οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων.

- Με τα σημερινά δεδομένα, 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, θα παραγράφονταν στις 31-12-2015 κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος

- Από το σύνολο των υποθέσεων, 3.500 πρόκειται να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ.

- Οι υποθέσεις οι οποίες θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, θα αποφασιστεί με νομοθετική διάταξη την οποία θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, τι θα γίνουν.

-Το προσωπικό. Από 750 εργαζόμενους, οι 550 θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, χωρίς να καταργηθούν οι υπηρεσιακές θέσεις στο ΣΔΟΕ οι οποίες θα παραμείνουν 830.

Όπως ειπε ο υπουργός στο ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να μείνει καμία φορολογική ή τελωνειακή υπόθεση για έλεγχο. Θα ασχολείται μόνο με απάτη και οικονομικό έγκλημα, μαύρο χρήμα, ναρκωτικά, όπλα κλπ. Ανέφερε επίσης ότι εντός του 2016 θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ, ενώ συνεχίζεται κανονικά ο έλεγχος για τα εμβάσματα εξωτερικού, ακίνητα Λονδίνου και τη λίστα Λίχτενσταιν.

Ωστόσο, για τη μείωση των ελέγχων της λίστα Λαγκάρντ που παρατηρείται το 2015, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο κ.Αλεξιάδης άφησε έκθετο τον ειδικό γραμματέατου ΣΔΟΕ κ. Π. Δάνη σημειώνοντας ότι ια αποδοθούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στους ελέγχους των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής είτε από το ΣΔΟΕ είτε από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Τέλος ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία, ηλεκτρολόγους υπογράμμισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η η ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 15- 20 δισ. ευρώ το χρόνο. «Θα πάμε παντού, το μόνο άβατο για εμάς είναι το Άγιο Όρος, τίποτα άλλο». Ας προσέχουν όσοι εμπλέκονται με το σπορ της φοροδιαφυγής.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Θ.Τ. 18:11 09/10/2015

  Εχει εξεταστεί η περίπτωση, μήπως ο ΜΟΝΟΣ που προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την λίστα Λαγκάρντ
  ήταν ο «καταδικασμένος» Παπακωνσταντίνου ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΆΛΛΟΣ τελικά ?
  Μήπως είναι ο Ντρέυφους τις εποχής μας και οι πολλοί Εστερχάζυ – εκλεγμένοι και μη – τριγυρνάνε ελεύθεροι ?

 2. Mνήμων 17:42 09/10/2015

  Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συγγενών Παπακωνσταντίνου

  Παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασίνης – πρώτος μάρτυρας κατηγορητηρίου- παραδέχτηκε ότι ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος των 4 συγγενικών προσώπων του Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
  Ο μάρτυρας υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου
  ============================================
  ότι τα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν «από μέρα σε μέρα», με τον πρόεδρο της έδρας, Νικ. Πάσσο, να
  ==============================================
  σχολιάζει : «Φανταστείτε να περιμέναμε και τον έλεγχο των 2.062 ατόμων της λίστας Λαγκάρντ. Με το χέρι ψάχνετε; όχι με υπολογιστή;».
  – Μάρτυρας: Δεν υπάρχει και τόσο εξειδικευμένο προσωπικό.
  Ο μάρτυρας φανερά αγχωμένος είπε στο Δικαστήριο ότι «έχει μεγάλο τρακ».
  – Πρόεδρος: Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αυτή την αίθουσα, παρά μόνο οι παρανομούντες.

  – Εισαγγελέας: Θα τους ελέγχατε ποτέ αν δεν είχε γίνει αυτός ο μεγάλος θόρυβος;

  – Μάρτυρας: Μόνο εάν είχαν τα τεκμήρια για μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά δεν ξέρω πότε γιατί έχουμε μεγάλο φόρτο… Πρώτα ελέγχουμε στη λίστα. Εμένα μου στέλνει το υπουργείο τα ονόματα και μέσα σε αυτά δεν ήταν τα ονόματα.
  «Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αυτή την αίθουσα παρά μόνο οι παρανομούντες», σχολίασε ο πρόεδρος Ν. Πάσσος απευθυνόμενος στον Δημήτριο Μασίνα, διευθυντή του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου που ξεκίνησε να καταθέτει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.