ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ μπορεί να ...περιμένει

Το Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

Όπως ανακοίνωσαν οι Σουηδοί, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κέρδισε σήμερα το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας «για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011».

Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση. Το κουαρτέτο ξεκίνησε «μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε η επιτροπή.

Ήταν, έτσι, «κρίσιμος» ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, «να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων», εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.