ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από αύριο τα «ραντεβού» των εκπροσώπων των θεσμών

Το «στοίχημα» που βάζει η Κυβέρνηση με τους δανειστές – Ποια μέτρα θέλει να αποφύγει

«Ραντεβού» από Τετάρτη για τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα.

του Βαγγέλη Δουράκη

«Μάχη» ανάμεσα σε Κυβέρνηση και δανειστές για τα …ισοδύναμα και αμφιβολίες για το εάν το πολυνομοσχέδιο είναι αρκετό για άμεση εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Η αποστολή των επικεφαλής των θεσμών πατάει σήμερα ελληνικό έδαφος και από αύριο.. πιάνει δουλειά: Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) θέλουν να παραδώσουν «μήνυμα» στην Αθήνα για το ορόσημα που καθυστερούν. Θα μείνουν ως το τέλος της εβδομάδας στην ελληνική πρωτεύουσα και αναλόγως των συμπερασμάτων που θα εξάγουν κατά την παραμονή τους θα επιστρέψουν για την επίσημη αξιολόγηση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Εάν αποφασίσουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνο για να ξεκινήσει η αξιολόγηση –με άλλα λόγια αποφασίσουν να έρθουν τον Δεκέμβριο- τότε καθίσταται επιτακτική η αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που δεν αποδέχεται προς το παρόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Βραχνά» συνιστά και το γεγονός ότι η τρόικα ως τώρα δείχνει να απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για ισοδύναμα και έτσι αναζητούνται από μηδενική βάση εναλλακτικές λύσεις, ώστε:

  • Να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Απαιτούνται ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για εφέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016.
  • Να μην επιβληθεί η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων από 11% σε 15% για ετήσια έσοδα ως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, Αθήνα και Βρυξέλλες ανησυχούν ότι θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να καλυφθούν τα 49 ορόσημα (milestones) του Σεπτεμβρίου, καθώς η διαδικασία βρίσκεται «έναν μήνα πίσω» λόγω των εκλογών. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάλυψε ένα μέρος των υποχρεώσεων, ωστόσο εκκρεμεί «ουρά» που θα πρέπει να καλυφθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες με δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ.) προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις 27 Οκτωβρίου.

Ο  ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι ο εφαρμοστικός νόμος που ψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ καλύπτει το πολύ 15 από τα 48 προαπαιτούμενα. Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί μετά από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ). Θα προηγηθεί όμως αποτίμηση του Euro Working Group το οποίο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους επικεφαλής της τρόικας και το περιεχόμενο του δεύτερου πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει «καυτά μέτωπα» αλλά θα μπορούσε, αν ψηφιστεί, να ξεκλειδώσει τρία κρίσιμα ζητήματα:

  • Την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
  • Την έναρξη της αξιολόγησης.
  • Την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (προβλέπεται στην οδηγία που θα ισχύει από 1.1.2016).

Αντικείμενο της συζήτησης με την τρόικα θα είναι η - υπερφιλόδοξη για κάποιους - συγχώνευση των υποχρεώσεων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, το κόψιμο του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και, κυρίως, το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από τη νέα χρονιά. Επίσης, η ολοκλήρωση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή η εξεύρεση εναλλακτικού σχεδίου) και η ανακοίνωση της τελικής, δεσμευτικής ημερομηνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τέλος να έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.