ΚΟΣΜΟΣ

Το ...αλισβερίσι της Ευρώπης

Τουσκ: Αν η Τουρκία μειώσει τη ροή μεταναστών τότε θα έχει παραχωρήσεις από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ότι αν αυτή καταφέρει να μειώσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, θα κερδίσει διάφορα πράγματα από την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και κάποιων παραχωρήσεων, όπως π.χ. ευκολότερη διαδικασία ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Σε μια επιστολή στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. που κοινοποιούσε το πρόγραμμα ενός συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο (Πέμπτη), ο Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση. «Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία», έγραψε ο Τουσκ, τη παραμονή μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την Ε.Ε. ώστε να καθορίσει «ασφαλείς ζώνες» στο βορρά.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων μεταναστών προς την Ευρώπη», είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι εκατομμύρια μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη. «Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια», είπε ο Τουσκ. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου -το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου- και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της Ε.Ε., πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της Ε.Ε.

Στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ε.Ε. που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.

Η σύνοδος ξεκινά στις 17:00 ώρα Ελλάδας, και σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. δεν θα έχει δεύτερη συνεδρία την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.