ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που εμφανίζεται «σκληρό» και που είναι σύμμαχος της Αθήνας

«Βγαίνει μπροστά» για Ελλάδα το ΔΝΤ – Αλλεπάλληλες επαφές Τσακαλώτου στο Περού

Τι και αν η Αθήνα «ψάχνει» ισοδύναμα μέτρα για να «σβήσει» κάποιες από τις σκληρές υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της προκαλεί και νέους «πονοκεφάλους» θέτοντας θέμα … επιπλέον μέτρων. Μια «πρώτη γεύση» των απαιτήσεων πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο «ραντεβού» του με τον Πολ Τόμσεν.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του επιμένει: Θα χρειαστούν για την επόμενη διετία πρόσθετα μέτρα σχεδόν 1,35 δισ. ευρώ πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Πως το αιτιολογεί;

Πολύ απλά οι προβλέψεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες των Ευρωπαίων πιστωτών, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Συνεπώς, εφόσον επικρατήσουν οι εκτιμήσεις του Ταμείου, θα χρειαστούν νέα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι υψηλότεροι μνημονιακοί στόχοι.

Βάσει της έκθεσης, η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, όταν Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα φετινά μνημονιακά μέτρα θα αποδώσουν σε πρωτογενές επίπεδο περίπου 450 εκατ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι αναφέρει το Μνημόνιο και τα μέτρα του 2016 περίπου 900 εκατ. ευρώ λιγότερα. Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ για το 2017, 2,5% για το 2018 και στη συνέχεια 3,5% ετησίως.

Επιπλέον, η Κριστιν Λαγκάρντ ήταν σαφής: Είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως στο συνταξιοδοτικό, διεμήνυσε, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα.

Από την άλλη βέβαια το ΔΝΤ συνιστά τον καλύτερο σύμμαχο της Ελλάδας όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, καθώς η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε ορθά κοφτά ότι η Ευρωζώνη πρέπει να διευθετήσει το συγκεκριμένο θέμα εάν δεν θέλει την Ουάσιγκτον.. απλό παρατηρητή. Ίσως άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως κάνει δυσμενέστερες –από αυτές των Βρυξελλών και της Αθήνας- προβλέψεις, προκειμένου να «πιέσει» προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία στο Περού να ενημερώσει την επικεφαλής και στελέχη του ΔΝΤ, για τις εκτιμήσεις της Αθήνας περί ηπιότερης ύφεσης, αλλά και για την αυστηρή προσήλωση της Κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Μια πρώτη γεύση από τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -και όχι μόνον- ενόψει της ελληνικής αξιολόγησης πήρε ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το «ραντεβού» του με τον Πολ Τόμσεν ως διευθυντή πλέον του Ταμείου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Συνάντηση έγινε και με τον Κλάους Ρέγκλιγκ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά και την Κάθυ Νόβελι Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για ανάπτυξη.

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα δει τον Αμερικανό υπουργό ομόλογό του Τζακ Λιού και την Κυριακή θα βρεθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν και οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας ότι δεν αρκεί από μόνη της η ανακεφαλαιοποίηση για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως διαμήνυσε ο υποδιοκητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Μουρμούρας: Όπως είπε «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Πρέπει να εκπληρωθούν κι άλλες προϋποθέσεις, όπως η ρύθμιση του δημόσιου χρέους, η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση και ένα θετικό επενδυτικό σοκ».
Κατά «κύματα» επιστρέφουν στην Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών, ενόψει της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας:

Το πρώτο ολιγομελές τεχνικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί με το συνταξιοδοτικό, την δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Ακολουθεί άλλο για τα δημοσιονομικά, προϋπολογισμό και τράπεζες. Μέχρι τέλος του μήνα αναμένονται και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.