ΚΟΣΜΟΣ

«Kανονικά οι εκλογές» λέει κυβερνητικός αξιωματούχος

Πένθος και οργή για το μακελειό στην Άγκυρα - Xιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τα θύματα

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση που διέπραξαν δύο φερόμενοι βομβιστές αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης υποστηρικτών των Κούρδων και στελεχών συνδικαλιστικών ενώσεων στην Άγκυρα, ενώ 246 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 48 εκ των οποίων παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γνωστοποίησε το βράδυ του Σαββάτου το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε μια γραπτή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών και η εισαγγελία της Άγκυρας εργάζεται με στόχο την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Νωρίτερα το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 97.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Άγκυρας για να τιμήσουν τα θύματα της διπλής επίθεσης. Η σημερινή διαδήλωση οργανώθηκε από συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αριστερά ή φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα. Το πλήθος επέρριψε ευθέως την ευθύνη στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ερντογάν δολοφόνε" και "Κυβέρνηση παραιτήσου".
Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη και ηγετικά στελέχη του όταν νωρίτερα προσπάθησαν να αφήσουν λίγα γαρίφαλα στο σημείο των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σιχίγε φώναζαν συνθήματα και εναντίον των αστυνομικών την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο κοινοβούλιο και στην περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβώσουν τις ταυτότητες τόσο των δραστών της επίθεσης όσο και των θυμάτων. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ο ένας από τους βομβιστές πιθανότατα ήταν άνδρας, ηλικίας 25-30 ετών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 52 θυμάτων. Στα νοσοκομεία παραμένουν 246 τραυματίες, οι 48 εκ των οποίων νοσηλεύονται στην εντατική.
Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων αντικατοπτρίζουν την οργή και τη θλίψη για την επίθεση: "Πενθούμε την ειρήνη" γράφει η λαϊκή εφημερίδα Cumhuriyet ενώ η φιλοκυβερνητική Star τονίζει ότι στόχος των δραστών ήταν "να διχάσουν το έθνος".

«Kανονικά θα διεξαχθούν οι εκλογές»

Η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, παρά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
"Η αναβολή των εκλογών λόγω της επίθεσης δεν συζητείται καθόλου, ούτε ως πιθανότητα. Οι εκλογές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο", είπε ο αξιωματούχος αυτός.
"Λόγω των αυξημένων κινδύνων, τα μέτρα ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που είχαν ήδη ενισχυθεί, θα ενταθούν κι άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν με ασφαλή τρόπο", διαβεβαίωσε.

Συλλυπητήρια από τον Αλ. Τσίπρα και τον Μπ. Ομπάμα

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στηντρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον λαό της Τουρκίας, τις δύσκολες αυτές ώρες. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε στην υποστήριξη της Ελλάδας στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κουρδικό, παρά τις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η προοπτική αυτή.

Την ίδια ώρα πηγές από το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του, να καταδικάσει την επίθεση και να υπογραμμίσει ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.
«Δεδομένης της συνεχιζόμενης βίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν την χρονική περίοδο όλοι οι πολίτες της Τουρκίας να επαναδεσμευθούν στην ειρήνη και ορθώσουν όλοι μαζί το ανάστημά τους εναντίον της τρομοκρατίας» επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ένα δελτίο τύπου.«Στεκόμαστε, με αίσθημα αλληλεγγύης, στο πλευρό του τουρκικού λαού και επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να πολεμήσουμε την κοινή απειλή της τρομοκρατίας» τονίζεται.

Οργή κατά Ερντογάν σε διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «γνωρίζουμε τους δολοφόνους», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Ερντογάν, δολοφόνε» ή «η ειρήνη θα επικρατήσει» ήταν κάποια από τα συνθήματα στα χείλη των συμμετεχόντων που πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ.

Ερντογάν

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν πλαισιώσει την πορεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν άλλο φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη (δυτικά), το Μπατμάν, την Ούρφα και το Βαν (νοτιοανατολικά).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Αθήνα 

Με συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν δεκάδες μέλη οργανώσεων της κουρδικής και τουρκικής αριστεράς αλλά και μέλη ελληνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν χθες στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την φονική επίθεση στην 'Αγκυρα, κατά την οποία έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους, 86 άτομα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εκπρόσωποι αριστερών κουρδικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 ανέφεραν ότι η επίθεση είναι έργο παρακρατικών οργανώσεων και την συνέδεσαν με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε διαδήλωση Κούρδων στη συνοριακή πόλη Σουρούτς στις 20 Ιουλίου , όπου έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το Κοινοβούλιο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.