ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Αντισυνταγματική η άμεση αποχώρηση μελών του ΕΣΡ που έχει λήξει η θητεία τους

Με μια γνωμοδότηση,που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη διοίκηση,η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θέτει συνταγματικές ενστάσεις για την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών.

Αιχμή του δόρατος βέβαια αποτελεί το ζήτημα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αφού η διάταξη ήταν στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Η Αρχή με γενικού χαρακτήρα γνωμοδότηση οποία αφορά και τα δικά της μέλη, αποφαίνεται πως η πρόσφατη διάταξη του νόμου 4339/2015 σύμφωνα με την οποία «αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων έχει λήξει η αρχική θητεία τους» είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην υπ΄ αριθμ. 5/2015 γνωμοδότηση της Αρχής, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική αρχής της συνεχούς λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών και το νόμο 4055/2102 η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται
αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό των νέων. Ακόμη, επισημαίνεται στην γνωμοδότησή ότι νόμιμα η Αρχή εξακολουθεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη συγκρότησή της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.