ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία για τη χαμηλή τιμή του

Μπάνιο σε πισίνα γεμάτη με... γάλα έκαναν Γάλλοι και Γερμανοί παραγωγοί στο Στρασβούργο

Γάλλοι και Γερμανοί κτηνοτρόφοι έκαναν τον μπάνιο τους σήμερα σε μια πισίνα γεμάτη με... γάλα, στο Στρασβούργο, για να δηλώσουν με αυτόν τον συμβολικό τρόπο ότι «πνίγονται στα πλεονάσματα» τα οποία, όπως υποστηρίζουν ευθύνονται για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.  

«Έχουμε τα ίδια προβλήματα και στις δύο όχθες του Ρήνου: οι τιμές πέφτουν γιατί υπάρχει υπερπαραγωγή» εξήγησε ο Γάλλος Ζερμέν Κραντς, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συντονισμού που διοργάνωσε την κινητοποίηση αυτή σε συνεργασία με την γερμανική Ομοσπονδία Γαλακτοπαραγωγών.

«Σήμερα, η τιμή του γάλακτος είναι μικρότερη του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια δουλεύουμε με ζημία. Ζητούμε να υπάρξει μια ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

pisina2

Συνολικά, περισσότεροι από 100 κτηνοτρόφοι και από τις δύο χώρες συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε πάνω σε μια γέφυρα του Ρήνου που συνδέει το Στρασβούργο με τη γερμανική κωμόπολη Κελ. Στο μέσον της γέφυρας συναντήθηκαν 15 γαλλικά τρακτέρ με 50 γερμανικά και δύο ... αγελάδες από χαρτόνι, βαμμένες με τα χρώματα των δύο χωρών.

Υπό τα χειροκροτήματα των συναδέλφων τους, τέσσερις κτηνοτρόφοι πήραν κατόπιν το μπάνιο τους σε μια φουσκωτή πισίνα, γεμάτη με νερό.

Η αγορά γάλακτος παρουσιάζει υπερπαραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία συνδέεται, αφενός με την πτώση της ζήτησης στην Κίνα και αφετέρου με την αύξηση της παραγωγής, ιδίως στην Ευρώπη. Οι παραγωγοί ζητούν να πληρώνονται τουλάχιστον 50 λεπτά το λίτρο, αντί για τα περίπου 30 λεπτά το λίτρο που κερδίζουν σήμερα οι Γάλλοι και τα 27 λεπτά που βγάζουν οι Γερμανοί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.