ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση για τη δόση»

Die Welt: Διαπραγματευτικό χαρτί η προσφυγική κρίση για την ελληνική κυβέρνηση

Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt εκτιμά ότι «Χάρη στην προσφυγική κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει και πάλι το πάνω χέρι». Το δημοσίευμα εστιάζει στις συζητήσεις για την καταβολή της νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι το ελληνικό δράμα με την κρίση χρέους συνεχίζεται, καθώς εδώ και εβδομάδες η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της προσπαθούν να συμφωνήσουν πότε θα καταβληθεί η νέα δόση βοήθειας.

Το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συμφώνησαν με την Αθήνα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ. Όμως η καταβολή των δόσεων εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τώρα συζητείται αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους για την καταβολή 2 δισ. ευρώ. Αυτό έχει αρχίσει να ξυπνά αναμνήσεις από τα παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν, επισημαίνει η Welt.

Όμως αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν, προσθέτει. «Σημειώνουμε προόδους καθημερινά», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ακόμη και οι επικριτές της παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απ’ όσες είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Όπως όμως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, τονίζει η Welt. Χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση.

Ο Τσίπρας έχει αναχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

Παρόλο όμως που η Αθήνα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δεχθούν καμία απόκλιση από τα συμπεφωνημένα.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται κατηγορηματικά τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζουν ότι η καταβολή των δόσεων και οι προσπάθειες να τερματιστεί η προσφυγική κρίση είναι δύο ανεξάρτητα θέματα.

Τώρα, καταλήγει η Welt, μια θετική έκβαση θα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. να αποτιμήσουν θετικά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και οι Έλληνες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.