ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η χώρα καταρρέει...

Η κοινωνία μας βιώνει μια βαθιά κρίση. Κρίση κυρίως αξιών που έχει ως συνέπεια  την υπολειτουργία της δημοκρατίας και την οικονομική της κατάρρευση. Το προφανές θα ήταν να επικεντρώσουν το πολιτικό σύστημα και οι δομές ενημέρωσης την προσοχή τους στη λειτουργία των θεσμών και την παραγωγή πλούτου.

Τι όμως συμβαίνει. Μια ατυχής δήλωση και μια ανεπάρκεια αντιμετώπισης της βίας να απασχολούν την κοινωνία μας και να την αποπροσανατολίζουν  από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Βέβαια, η αντιμετώπιση της βίας είναι μείζον θέμα και αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη. Η πρόσφατη εκδήλωσή της είναι η αφορμή να συνεργαστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για ριζική αντιμετώπισή της.

Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να δούμε γυμνή την πραγματικότητα. Η χώρα καταρρέει και εμείς άδουμε!

Το να μετατοπίζουν οι κυβερνώντες τις ευθύνες στους προηγούμενους δεν συνιστά λύση της κατάστασης της χώρας, άλλωστε υπάρχει χρόνος για την απόδοση ευθυνών. Το πρόβλημα είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα και η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση. Αλήθεια, πότε η βουλή συζήτησε με τόσο πάθος, όπως τη δήλωση του υπουργού παιδείας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, το επενδυτικό περιβάλλον και την υπολειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων;

Η επιβολή φόρων δεν λύνει το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων και η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή πλούτου. Αυτή θα μειώσει την ανεργία, θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα τονώσει την αισιοδοξία των πολιτών.

Η κατήφεια σκεπάζει τη χώρα και η αδράνεια κυριαρχεί.

Αν αποκρυπτογραφήσει κάποιος τις συζητήσεις των πολιτών στις καφετέριες θα διαπιστώσει την απογοήτευση και την αβεβαιότητα για το που πάει η χώρα. Δεν υπάρχει ίχνος ελπίδας.

Χρειαζόμαστε εθνική αφύπνιση. Όλοι μαζί μπορούμε να αναγεννήσουμε τη χώρα, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Για μια τέτοια προοπτική πρέπει να αφήσουμε στην άκρη ιδεολογικές αγκυλώσεις και αντιπαλότητες που αλλοιώνουν την εικόνα της χώρας και την καθιστούν αναξιόπιστη και αδύναμη. Ο τόπος είναι ευλογημένος και το ανθρώπινο δυναμικό της είναι λίαν αξιόλογο.

Η πρωτοβουλία για την εθνική αφύπνιση ανήκει στην κυβέρνηση. Αλλά, και η αντιπολίτευση οφείλει να αποδείξει τη βούλησή της για συμμετοχή στην άλλη πορεία που θα παρασύρει την κοινωνία ολόκληρη στο έργο ανασυγκρότησης της κρατικής μας οντότητας.

Από τις πρώτες ενέργειες πρέπει να είναι η απόσυρση από το προσκήνιο όλων των μορφών λαϊκισμού, η αξιοκρατική στελέχωση των κρατικών δομών, η αποτύπωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και η δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και των δομών ενημέρωσης είναι τεράστιες και οφείλουν να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Ας αφουγκραστούν τις κραυγές της νεολαίας μας....

 

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.