ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την Μάλτα και την προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Μια νέα «κιβωτό» για τα προσφυγόπουλα προτείνει η Φώφη

Με«όπλα» τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματός της στο προσφυγικό πήγε στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Μάλτα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Σε δήλωσή της λίγο μετά τη λήξη των εργασιών, η ίδια εστίασε στην ανάγκη τα hotspots να δημιουργηθούν στην Τουρκία, αλλά και σε εκείνη για έκτακτη χρηματοδότηση για την Ελλάδα. Στις προτάσεις της, η δημιουργία του προγράμματος ΚΙΒΩΤΟΣ, με στόχο την ασφαλή μετακίνηση στα παιδιά, στις εγκύους, στις ευπαθείς ομάδες, η ενημέρωση των προσφύγων για τα προβλήματα του ταξιδιού, τους κινδύνους και την εξέλιξη του προγράμματος της μετεγκατάστασης στις χώρες ενδιαφέροντός τους και βεβαίως η ανάληψη πρωτοβουλίας αλληλεγγύης εκ μέρους των Σοσιαλιστών.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή της στη συνάντηση των Σοσιαλιστών Ηγετών λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό στην Μάλτα, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι είναι η ώρα της αλήθειας για όλους. «Δεν μπορεί να χάνονται και άλλεςζωές αθώων στο Αιγαίο. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γι’ αυτό», είπε,καταλογίζοντας δειλά βήματα της ΕΕ ως σήμερα και ζητώντας την έμπρακτηαλληλεγγύη των Ευρωπαίων στους πρόσφυγες. Επέμεινε, εξάλλου, πως «το πρόβλημαείναι Ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί νααντιμετωπίζεται ως διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μία βασική πρόταση, στο πλαίσιο της οποίας, με καμπάνια που θα πρέπει να γίνει στα παράλια της Τουρκίας με ευθύνη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες θα πρέπει να πειστούν να μη προχωρήσουν στο επικίνδυνο ταξίδι. «Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικός αλλά δεν είναι προαπαιτούμενος για την έναρξη των προσπαθειών σε αυτή την κατεύθυνση», είπε, προτάσσοντας την ανθρωπιστική διάσταση και θέτοντας ως στόχους να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να αποδώσει καρπούς η συνολική στρατηγική της ΕΕ και να αποφύγουμε τις άσχημες καιρικές συνθήκες που καθιστούν το ταξίδι των προσφύγων επικίνδυνο.

«Προτείνω την άμεση εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου, συμπληρωματικού στην ήδη αποφασισμένη στρατηγική μας που θα σώζει ζωές», είπε, δίνοντας τους τέσσερις άξονες :

Α) Ενημέρωσητων προσφύγων για την ανεπάρκεια των δομών υποδοχής στις χώρες προορισμού. Δεν κλείνουμε την πόρτα αλλά λέμε την αλήθεια

Β) Ενημέρωση realtime για την εξέλιξη του προγράμματος μετεγκατάστασης σε σχέση με τις κενές θέσεις ανά χώρα.

Γ) Ενημέρωση για το πότε ένα ταξίδι θεωρείται ασφαλές και τα προβλήματα που συνεπάγεται.

Δ) Δημιουργία ασφαλούς οδού –και με αερογέφυρα- προς την Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εγκύους, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες. Για την ασφαλέστερη σε πρώτη φάση συνένωση των οικογενειώνελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. «Κανέναπαιδί να μην ξαναμπεί στις βάρκες του θανάτου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα», είπε,προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους. Η Φώφη Γεννηματά, άλλωστε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το πιλοτικό σχέδιο που καταθέτει σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το ευρύτερο σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνεται ο έλεγχος των συνόρων και η καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για να μείνουν οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους.

Όσο για την Ελλάδα, θυμίζοντας ότι εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται σεμεγάλη κρίση, ζήτησε «γενναία» οικονομικήΕυρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να αναλάβει το δικό της δυσανάλογο μερίδιο της χώραςπρώτης υποδοχής στην υπόθεση των προσφύγων για να εφαρμοσθεί συνολικά τοευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Έχει φτάσει η ώρα με την συμβολή της Ευρώπης, ναοργανωθεί σωστά η υποδοχή, η καταγραφή, η περίθαλψη, η μετεγκατάσταση και ηεπανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες», είπε,υποστηρίζοντας πως την ίδια στιγμή έχει έρθει η ώρα και για την αναθεώρηση τουκανονισμού του Δουβλίνου.

Η κ.Γεννηματά αναφέρθηκε ξεχωριστά στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Έλληνες πολίτες, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταραχθεί η Κοινωνική Συνοχή σε χώρες σαν την Ελλάδα. «Δεν συμψηφίζουμε το προσφυγικό, με την εφαρμογή του Προγράμματος εξόδου από την κρίση», είπε, με σαφείς τις υπόνοιες εναντίον της κυβέρνησης, καλώντας παράλληλα στην επιχείρηση τερματισμού τώρα της επιρροής των ακροδεξιών και των ρατσιστών. «Στο πλαίσιο αυτό προτείνω οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να αναδείξουν άλλη μια ισχυρή μορφή αλληλεγγύης. Να προτείνουμε τη δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων Υποδοχής Προσφύγων με βασικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή και την ένταξη και τη συνεννόηση των δημάρχων, ώστε να γίνει αναλογικός και βιώσιμος επιμερισμός των προσφύγων αποφεύγοντας την γκετοποίηση στα μεγάλα αστικά κέντρα»,είπε, ζητώντας να ξεκινήσουν από τις πόλεις όπου οι δήμαρχοι ανήκουν στα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και στον προοδευτικό χώρο προτού η πρωτοβουλία υιοθετηθεί, όπως προέβλεψε, από την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δήμων. «Κτίζουμε ένα νέο δίκτυο αλληλεγγύης με τις Πόλεις Αλληλεγγύης», είπε.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 16:41 12/11/2015

    Η Ευρώπη, ο κόσμος όλος τιμά, προσκαλεί και αφουγκράζεται τον Γιώργο Παπανδρέου.
    =========================================================

    Καλεσμένος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank και όχι μόνον, γίνεται συνεχώς, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε κάθε επίσημη εκδήλωση είναι παρών και πολλές φορές και ο κεντρικός ομιλητής.
    Οι απορίες στο μυαλό του μέσου Έλληνα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ !
    Όλα τα φόρα σε όλο τον κόσμο, καλούν τον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί άραγε; Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: πως ο ,,χαζός,, ..Γιωργάκης είναι επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής με καθηγητές παγκοσμίου αναγνωρισμένου κύρους και με φορείς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις;
    Πως είναι δυνατόν ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ πλήρως σε όλες τις προτάσεις του για την σωτηρία της Ελλάδας , να καλούνται σήμερα οι συκοφάντες, οι άρπαγες της εξουσίας, οι καταληψίες της ηθικής και της νομιμοφάνειας να εφαρμόσουν όλα όσα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αρχίσει να εφαρμόζει μέχρις ότου, το δίδυμο της πολιτικής ακολασίας (Αντώνης Βαγγέλης), να θέσει σε εφαρμογή το ανέντιμο και αντεθνικό σχέδιο της πολιτικής του και όχι μόνο αποδομής ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.