ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε βήμα-βήμα»

Μοσκοβισί: Θετική δυναμική αλλά και δύσκολες αποφάσεις έχει μπροστά της η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα βαδίζουν μαζί βήμα-βήμα προκειμένου οι «δύσκολες αποφάσεις» που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να υλοποιηθούν ως το τέλος του έτους, να εκταμιευτεί η δόση των 3 δις ευρώ και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Αυτόν τον οδικό χάρτη έδειξε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματικούς φορείς,

Ο Γάλλος Επίτροπος ήρθε για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» και τόνισε ότι ως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα φτάσουμε σε «καλούς συμβιβασμούς» και ότι στη συνάντηση αυτή θα δοθεί "θετικό σήμα" για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

«Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθάει», είπε, προσθέτοντας «ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί».

Τα πρώτα προαπαιτούμενα πέρασαν, σημείωσε και ζήτησε να ολοκληρωθεί η υιοθέτηση όλου του πακέτου, κάνοντας αναφορά στις εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τις πιό ευάλωτες ομάδες, να διατηρηθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ευθύνης-πληρωμής. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό».

Εντός του Νοεμβρίου, τοποθέτησε την ανάγκη να υιοθετηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους, ώστε να επιστρέψει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανάπτυξη, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα φανεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μετά θα έρθει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, «με φιλοδοξία και πραγματισμό ώστε να βρεθεί μια ευφυής και από όλους αποδεκτή λύση».

Για την ανακεφαλαιοποίηση είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών δείχνουν ότι «έχει ανοίξει ο δρόμος», αλλά για τη διάθεση των 10 δις ευρώ που είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό για τις τράπεζες, πρέπει να προηγηθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα συμβάλουν στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ώστε να σταματήσουν σιγά σιγά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του, ότι είναι στοιχείο-κλειδί για την αποκατάσταση της σταθερότητας τους επόμενους μήνες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης εξαιτίας των βαρών του προσφυγικού, απάντησε ότι η Κομισιόν έχει κανόνες και στην Ελλάδα έχουμε μνημόνιο και πρόγραμμα και δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, συνέχισε ο Επίτροπος, έχει μιλήσει για ευελιξία υπό έκτακτες συνθήκες, ενδεχόμενο που θα εξεταστεί, αλλά «δεν μπορούμε να μιλάμε για γενική χαλάρωση των κανόνων».

Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, είπε ότι συζήτησαν για τις συλλογικές συμβάσεις και το συνταξιοδοτικό. «Οταν υπάρχει θέλω, υπάρχει τρόπος», είπε στο σημείο αυτό, ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να γίνει βιώσιμο, δεχόμενος ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Εχουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Σοφών, είπε αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα προσδιοριστούν μέσα στον Νοέμβριο, αναμένοντας «να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις της». Παράλληλα έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις «να μη γίνεται στείρα αντιπολίτευση».

Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας ότι μετά την 12η Ιουλίου μπήκαμε σε νέα φάση, σημειώνοντας ότι και «από την πλευρά της τρόικας επικρατεί νέο πνεύμα αλληλοσεβασμού».

Απαντώντας στο ερώτημα «ποιος φταίει» για τα έξι χρόνια μνημονίων και λιτότητας, είπε ότι αν και δεν είναι η ώρα του απολογισμού, δεν φέρει μόνον η μια πλευρά την ευθύνη, αλλά ούτε το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν βιώσιμο.

Ως προς τη λιτότητα, έδωσε μια πιό αισιόδοξη ματιά, αναφερόμενος στα 86 δις ευρώ του προγράμματος και τα 35 δις του επταετούς προγράμματος 2014-2020.

Είμαι ενθουσιασμένος, είπε για τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο και ζήτησε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό μεταρρυθμίσεων για να δημιουργήσουμε μια «ιστορία επιτυχίας». Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, εμείς είμαστε για να βοηθήσουμε πρόσθεσε.

Κλείνοντας επανέλαβε την κοινή βούληση συνεργασίας λέγοντας ότι «όπου υπάρχει βούληση υπάρχει τρόπος και τον δρόμο τον ξέρουμε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.