ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Όλα καλά, όλα ανθηρά … Και λεφτά για προσλήψεις υπάρχουν!

Δεν ήταν δυνατόν να περάσει άνευ σχολιασμού η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί Δημοσίου: Πολλοί ήταν εκείνοι που φρόντισαν να «ξεσκονίσουν» τα «κιτάπια» τους και να θυμηθούν τι έγινε την περίοδο 2004-2009, περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, όταν και θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτούργησε στον μέγιστο βαθμό το «πελατειακό Κράτος» ..

Μόνον τότε προσελήφθησαν στο Δημόσιο 865.000 άτομα (!!!), ενώ σήμερα απασχολούνται σχεδόν 670.000 κρατικοί υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, εκείνη την 5ετία, πέρασαν την «πόρτα» του Δημοσίου:

• Μόνιμοι και αορίστου χρόνου 167.230
• Ορισμένου χρόνου-εποχικοί 330.515
• Συμβασιούχοι έργου 161.383
• Ωρομίσθιο προσωπικό 120.826
• Αναπληρωτές καθηγητές 83.636
• Θητεία 1.542
• Σύνολο 865.132

Στην πλειονότητά τους οι προσλήψεις της περιόδου εκείνης δεν έγιναν μέσω ΑΣΕΠ. Έξι στις 10 ήταν για υπαλλήλους με σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου, οι διαδικασίες για τις οποίες δεν υπάγονταν τότε στον έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής.

Αντιθέτως, μόνο δύο στις δέκα προσλήψεις αφορούσαν μόνιμο προσωπικό, για το οποίο οι φορείς ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν διαφανείς διαδικασίες. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση καθιερώθηκε η προφορική συνέντευξη.

Και έρχεται σήμερα υπουργός της τότε Κυβέρνησης και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει είναι «μεγάλο λάθος» να λέγεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι πολλοί και ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάλληλοι δεν είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις στις οποίες υπήρχε ανάγκη και δεν είχαν λειτουργήσει οι μετατάξεις. Και να είναι σήμερα -όπως είπε- κάποιες υπηρεσίες υπερστελεχωμένες και κάποιες άλλες να μην έχουν προσωπικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης «πατώντας» στα όσα είπε ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «χρειάζονται προσλήψεις στο Δημόσιο».

Και βεβαίως κάπου εκεί εμφανίστηκε και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης να δηλώνει πως «οι δαπάνες στο Δημόσιο δεν θα μειωθούν μέσω συρρίκνωσης των μισθών και απολύσεων».

Με άλλα λόγια για να καταλαβαινόμαστε σε αυτή την χώρα: Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η Κυβέρνηση εκτιμά πως δεν υπάρχουν ακόμη και σήμερα παχυλά αμειβόμενοι υπάλληλοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που εμφανίζονται για ελάχιστες ώρες ή δεν εμφανίζονται καθόλου στην θέση τους. Προφανώς και εκτιμούν ότι έχει εκλείψει και το φαινόμενο του «χτυπάω κάρτα για όλους τους συναδέλφους».

Όπως επίσης εκτιμούν πως δεν υπάρχουν υπάλληλοι που για άλλη οργανική θέση προσελήφθησαν (πχ νοσηλευτές), η οποία και παρουσίαζε σοβαρά «κενά» και σε άλλη βρέθηκαν (πχ υπουργικά γραφεία) αν και ο αριθμός των υπαλλήλων που την στελέχωναν ήταν μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο.

Εκτιμά επίσης η πολιτεία πως δεν υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που εκμεταλλεύονται την θέση τους και βάζουν χέρι στο Ταμείο.. και άρα γιατί να τους κουνάμε και το δάχτυλο μια πιθανής απόλυσης.

Και για να το καταλάβουμε καλά: Είναι δευτερευούσης σημασίας η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, όλα λειτουργούν στην εντέλεια και «να μωρέ μας λείπουν υπάλληλοι για να τσουλήσει το πράγμα».. Εντάξει… Ας ρωτήσουν όμως και κάποιον μισθωτό ή συνταξιούχο του ιδιωτικού τομέα που πληρώνει φόρους για να κρατήσει όρθιο το Κράτος ή ακόμη και έναν επιχειρηματία που προσπαθεί να ανοίξει μια νέα δουλειά, να μάθουν εάν όλα είναι θέμα «έλλειψης δημοσίων υπαλλήλων»…

Και έτσι αν μη τι άλλο ίσως καταλάβουν ότι κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε με λογικές «πελατειακού» Κράτους και να αφήνουμε «ξυπόλητο στα αγκάθια» τον ιδιωτικό τομέα.. Γιατί μοιραία μόλις «στεγνώσει» ο ιδιώτης και δεν μπορεί να εξοφλήσει φόρους, θα καταρρεύσει και το Δημόσιο και η λογική των Κυβερνώντων. Ή μήπως λεφτά για προσλήψεις (… πιθανόν ημετέρων) υπάρχουν;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.