ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Πού στοχεύει ο πρωθυπουργός ενόψει της ψήφισης του Ασφαλιστικού

Σύσκεψη αρχηγών χωρίς... συναίνεση

Με την προσπάθεια συναίνεσης να μοιάζει εκ των προτέρων υπονομευμένη, ο πρωθυπουργός σήμερα θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συσκεφθούν αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συζητήσουν για τα μείζονα θέματα.

Στόχος του Μαξιμου να σηματοδοτηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ανοίγει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αλλά και να «εκτεθούν» τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στην κοινωνία, εξαιτίας της εκ των προτέρων αρνητικής στάσης τους.

Το ιδεατό σενάριο για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να ξεκινήσει από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μία διαρκής «ζύμωση» του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των κομμάτων του «ευρωπαϊκού μετώπου» εφ' όλης της ύλης. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αυτό που θα ήθελε, σε ιδανική περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν να συμφωνήσουν οι αρχηγοί «να τα λένε» και να επαναλαμβάνεται συχνά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Άδοξο τέλος

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να εξελιχθεί το Συμβούλιο των Αρχηγών σε μία «διαρκή» πρωτοβουλία διαλόγου σε επίπεδο κορυφής, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Αντιθέτως, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την τροπή που πήρε το πράγμα, αφού όλα δείχνουν ότι οι αρχηγοί των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων θα πάνε στη σύσκεψη, θα ακούσουν, θα διαφωνήσουν και... θα φύγουν. Μ' άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα αποφύγει αυτό που δεν ήθελε: να δει να τελειώνει άδοξα η επιχείρηση συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Υπονόμευση και μηνύματα

Όπως και να 'χει, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει στην τακτική του, ελπίζοντας ότι θα «εκθέσει» τους αρχηγούς των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Θα δείξει, δηλαδή, ότι την ώρα που εκείνος επιδιώκει διάλογο, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αρνούνται να συζητήσουν και αναλίσκονται σε αντιπολιτευτικές κορόνες -δηλαδή ό,τι έκανε... και ο ίδιος στο παρελθόν. Βεβαίως, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι δύσκολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα παρείχαν στήριξη στην κυβέρνηση σε ένα τόσο επώδυνο θέμα, όπως το Ασφαλιστικό. Ωστόσο, αφενός η ελπίδα πεθαίνει... πάντα τελευταία, αφετέρου στο Μαξίμου ελπίζουν ότι το μήνυμα θα λάβουν και οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης; ότι, δηλαδή, χωρίς την ψήφο τους, η κυβέρνηση πέφτει και μαξιλαράκια δεν υπάρχουν...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.