ΚΟΣΜΟΣ

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τις εκλογές στην Τουρκία

Spiegel: Πλέον δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και τη μεγάλη νίκη του AKP κόντρα στις δημοσκοπήσεις σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Την απρόσμενα μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που αποτελεί και προσωπικό θρίαμβο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει σήμερα εκτενώς ο γερμανικός τύπος φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές της αμφιλεγόμενης πορείας του ΑΚP προς τη νίκη και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα.

«Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε με θριαμβευτικό τρόπο το στοίχημά του»
«Στην χώρα του Ερντογάν» είναι ο τίτλος σχολίου στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο ο αρθρογράφος αναφέρει: «Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε με θριαμβευτικό τρόπο το στοίχημά του. Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατάφερε να επανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (…). O Ερντογάν παραμένει έτσι ο πιο ισχυρός πολιτικός άνδρας στην χώρα, γεγονός που είναι καλό για τον ίδιο αλλά κακό για την Τουρκία». Μετά από μια σύντομη αναδρομή στους τελευταίους μήνες και τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να παρέμβει με κάθε τρόπο στη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, το σχόλιο υπογραμμίζει τον παραλογισμό που διέπει την τουρκική κυβέρνηση. «Mε τη διάβρωση όμως που έχει επέλθει στο κράτος δικαίου, ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν μοιάζει εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα από το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει», σημειώνει ο αρθογράφος.

Η Τουρκία επέλεξε «το σύστημα Ερντογάν» αναφέρει σε ανταπόκριση από την Κων/πολη ηTagesspiegel αναλύοντας τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος του Ερντογάν που του επιτρέπει εκ νέου να κυβερνήσει με ισχυρή μονοκομματική πλειοψηφία. «Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα γίνει όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. Ο Εργτογάν θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της κυβερνητικής πολιτικής. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εκφράζουν φόβους ότι στο εξής θα αυξήσει την πίεση απέναντι στους αντιφρονούντες και τα ΜΜΕ». Η Die Welt επιγράφει άρθρο της με τον τίτλο: «το ριψοκίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν τελικά πέτυχε», σημειώνοντας ότι «οι επιδέξιοι τακτικισμοί του προέδρου της χώρας και η σκληρή στάση του απέναντι στους Κούρδους συνέβαλαν σημαντικά στην εκλογική νίκη του AKP». Το Spiegel από την πλευρά του σε σχόλιό του στην online έκδοση κάνει λόγο για «αιματηρή νίκη» του ΑΚP αφού πρώτα «έσπειρε το χάος στη χώρα, χρησιμοποίησε βία και φίμωσε τους αντιφρονούντες. Πλέον δεν υπάρχει δημοκρατία».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.