ΥΓΕΙΑ

Πρακτικές λύσεις

Τι μπορούν να φάνε τα άτομα με διαβήτη όταν θέλουν κάτι γλυκό;

Ενδεχομένως να γνωρίζεις ότι η επιθυμία για γλυκιά γεύση καταγράφεται στα γονίδιά μας, γι'αυτό είναι ίσως πολύ δύσκολο να προσπαθούμε να την αποκλείσουμε από την καθημερινότητά μας.

Μπορεί όμως να μην έχεις ακούσει ότι και τα άτομα με διαβήτη μπορούν να γευτούν τις γλυκές απολαύσεις, και μάλιστα με ασφάλεια, χωρίς θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, στο αίμα τους! Ποιος είναι όμως ο τρόπος για να το πετύχουν αυτό;

Τη λύση δίνουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, είναι εγκεκριμένα συστατικά με μεγαλύτερη γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη. Άρα, μπορούν να την υποκαθιστούν στα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα αποδίδοντας πρακτικά ελάχιστες έως μηδενικές θερμίδες, ενώ δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθιστώντας τα έτσι κατάλληλα και για τα άτομα με διαβήτη.

Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη επωφελούνται και από το γεγονός ότι τα γλυκαντικά, όταν χρησιμοποιούνται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός προγράμματος απώλειας βάρους που περιλαμβάνει και άσκηση, μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη μείωση ή/και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Πρακτικές λύσεις για «κάτι γλυκό»

• Ροφήματα: Τα light ροφήματα (π.χ. κρύο τσάι χωρίς θερμίδες με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, αναψυκτικά τύπου light ή zero, καφές, κακάο, τσάι και άλλα αφεψήματα με γλυκαντικά δισκία) αποτελούν ιδανικές επιλογές ροφημάτων για τα άτομα με διαβήτη, καθώς μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους κρύα ή ζεστα ροφήματα με ασφάλεια! Προσοχή όμως πρέπει να δίνεται στις προσθήκες (π.χ. αφρόγαλα, σαντιγύ, σιρόπι) οι οποίες ενδεχομένως να περιέχουν άλλα συστατικά που να ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα!

• Γλυκίσματα: Μπισκότα, σοκολατάκια, μους ή άλλα γλυκίσματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε σε ειδικά ζαχαροπλαστεία ή ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ή στα φαρμακεία (π.χ. σοκολάτες). Προσοχή όμως! Να θυμάστε ότι αυτά τα γλυκίσματα εξακολουθούν να έχουν άλλα συστατικά, όπως π.χ. υδατάνθρακες από το αλεύρι που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, και φυτικά έλαια που προσθέτουν επιπλέον θερμίδες στο προϊόν. Οπότε η κατανάλωσή τους θέλει μέτρο και προγραμματισμό!

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να έρχεστε σε επαφή με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι το εκάστοτε τρόφιμο ή ρόφημα δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας.

Απόλαυση με ασφάλεια

Καθότι πολλές φορές «βομβαρδιζόμαστε» με πληροφορίες για θέματα υγείας τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, είναι καλό να γνωρίζουμε πως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή, και μάλιστα με Ευρωπαϊκή υπογραφή! Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά εγκρίνονται για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα μόνο αφού περάσουν από αυστηρή αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων, που σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Τα νέα λοιπόν, είναι ευχάριστα! Η πόρτα προς τη γλυκύτητα είναι ανοιχτή, και για τα άτομα με διαβήτη!  onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.