ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από 9 Νοεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου

«Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Κυριάκος Ρόκος, Γιώργος Χαδούλης είναι κάποια από τα περίπου εκατό ονόματα των Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών, γλυπτών και φωτογράφων που συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής», η οποία παρουσιάζεται από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο.

Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που την τελευταία εικοσαετία, έχει σταθερή παρουσία σε όλη την επικράτεια με εκθέσεις των συλλογών της, εκδόσεις Τέχνης και εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Οι περισσότεροι καλλιτέχνες της Συλλογής διαπραγματεύονται αισθητικά τοπιογραφίες με ρεαλιστικές τάσεις ή με έντονη αφαιρετικότητα, άλλοτε με ονειρική διάθεση και ενίοτε μεταφυσική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο προλογικό της σημείωμα για την έκθεση στην οποία συνυπάρχουν τρεις γενιές καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη. Όπως σημειώνει η ίδια, μεγάλος είναι και ο αριθμός καλλιτεχνών που επικεντρώνονται σε θέματα της αστικής ζωής, από τις σκηνές της καθημερινότητας μέχρι τις οικιστικές αποτυπώσεις.

«Μία άλλη αρκετά μεγάλη ενότητα αφορά τα ανθρωποκεντρικά έργα, που πέρα από την πρώτη ανάγνωση της εικονιζόμενης ανθρώπινης φιγούρας διαπραγματεύονται και άλλες σημαίνουσες έννοιες, από τον έρωτα μέχρι τη μοναξιά, από την ομορφιά μέχρι την επιθυμία, από την απώλεια μέχρι την απόρριψη. Φυσικά δεν απουσιάζουν και τα έργα που απεικονίζουν αφηγηματικές εικόνες γεμάτες συμβολισμούς ή που κινούνται στη σφαίρα του μύθου, ενώ ακολουθούν τα εντελώς μινιμαλιστικά έργα γεωμετρικής κυρίως αισθητικής, που προδίδουν τη σχέση της σημερινής τέχνης με το ντιζάιν, τις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις και τους ποικίλους τρόπους επικοινωνίας με τον θεατή» συμπληρώνει η κυρία Καραπιδάκη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.