ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη σε Suddeutsche Zeitung και Guardian

Βαλς: Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένες εφημερίδες, μεταξύ αυτών η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η βρετανική The Guardian.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο Βαλς κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει το κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατό», τόνισε.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η ύπαρξη ή μη ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε οι πολίτες θα πουν: Τέρμα με την Ευρώπη», εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Η Ευρώπη, αντί να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο στην Ευρώπη χιλιάδων προσφύγων, θα πρέπει να βρει μια λύση με τις γειτονικές χώρες της Συρίας, ώστε να γίνονται εκεί δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες και να καταγράφονται: «Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα θέσει εν αμφιβόλω την ικανότητά της να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της».
Τα σχόλια αυτά του Βαλς γίνονται καθώς δύο από τους τρομοκράτες της 13ης Νοεμβρίου φαίνεται ότι πέρασαν μέσω της Ελλάδας και της Σερβίας στη δυτική Ευρώπη προσποιούμενοι τους πρόσφυγες.
Παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε επιτέλους να εφαρμοστούν στην Ευρώπη κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων των ταξιδιωτών και να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στο εμπόριο όπλων.
Πάντως ο Βαλς απέφυγε να επικρίνει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την ανοικτή πολιτική της προς τους πρόσφυγες. «Σε αυτό το θέμα η Γερμανία έκανε μια αξιέπαινη επιλογή», είπε. Παρόλα αυτά δεν έκρυψε το γεγονός ότι το Παρίσι εξεπλάγη από την απόφαση του Βερολίνου.
Ο Βαλς προειδοποίησε επίσης ότι η κατάσταση των προσφύγων κινδυνεύει να επιδεινωθεί με τον ερχομό του χειμώνα. «Κυρίως στα Βαλκάνια διακινδυνεύονται πολλά, (η κατάσταση) θα είναι δραματική και όχι κάποια στιγμή, αλλά πολύ πολύ σύντομα», τόνισε.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή των λέξεων του προέδρου Φρανσούα Ολάντ, ο οποίος μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου είπε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.
«Για εμένα είναι ξεκάθαρο: Πρόκειται για πόλεμο!», υπογράμμισε ο Βαλς, προσθέτοντας ότι αυτός ο «νέος πόλεμος» θα διαρκέσει περισσότερο: «Ίσως μερικούς μήνες, ίσως μερικά χρόνια».
«Απορρίπτοντας τη λέξη πόλεμος, αρνούμαστε την πραγματικότητα», εξήγησε.
Τέλος, ο Βαλς προειδοποίησε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Γερμανίας: «Ακόμη και η Γερμανία και η Ιταλία απειλούνται».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.