ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί και άλλο η εκταμίευση του 1 δισ.

Αλλεπάλληλα «καψώνια» στην Ελλάδα ενόψει... Ιανουαρίου

«Τρίζουν τα δόντια» τους οι δανειστές απέναντι στην Αθήνα: Μετά το «βέτο» στο «παράλληλο πρόγραμμα» βγάζουν «κίτρινη κάρτα» και για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που παίρνει προσωρινή αναβολή. Καθόλου τυχαίες και οι διαρροές ορισμένων κύκλων των πιστωτών για «τρύπιο» προϋπολογισμό.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας -και όχι σήμερα όπως αναμενόταν- θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες: Κυβέρνηση και θεσμοί δεν βρήκαν την «χρυσή τομή» στο ζήτημα του ΕΟΠΠΥ και οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνοντας το «σκληρό» τους πρόσωπο επιμένουν να κρατούν στο «τραπέζι» την ελληνική πλευρά αρνούμενοι να απελευθερώσουν χρήματα αν δεν «κλείσει» και το τελευταίο προαπαιτούμενο. Με «φόντο» την νέα παράταση στο θρίλερ για την εκταμίευση της δόσης και ενώ είχε προηγηθεί το «χτύπημα» με το «παράλληλο πρόγραμμα», κάποιοι κύκλοι των δανειστών βρήκαν την ευκαιρία να ανοίξουν νέα μέτωπα με την Αθήνα, με διαρροές για «τρύπιο προϋπολογισμό», «υπερεκτιμημένα έσοδα από ΦΠΑ και ηλεκτρονικό τζόγο», «βαθύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται στον προϋπολογισμό» και έθεσαν θέμα λήψης για το 2016 πρόσθετων μέτρων που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ !

Όσον αφορά το τελευταίο προαπαιτούμενο, που αφορά στην μείωση των τιμολογίων του ΕΟΠΠΥ, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν χοντρό ψαλίδι στις αποζημιώσεις που δίνει ο Οργανισμός για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του σε διαγνωστικά κέντρα, ψαλίδι που φτάνει το 40%. Η Αθήνα αντιπροτείνει η μείωση να διαμορφωθεί στο 22,5% για 51 «κοστοβόρες» εξετάσεις και 5% για τις υπόλοιπες.

Οι πιστωτές πιέζουν καθώς για το 2015 ο ΕΟΠΠΥ είχε προβλέψει για διαγνωστικές εξετάσεις να δαπανήσει 302 εκατ. ευρώ, αλλά οι πάροχοι έχουν απαιτήσεις που φτάνουν τα 510 εκατ. ευρώ.
Για αυτό το θέμα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας τόνιζε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση με τα διαγνωστικά κέντρα να δεχτούν τις μειώσεις των τιμολογίων, δεν απέκλειαν όμως σε περίπτωση αδιεξόδου να πέσει στο τραπέζι ακόμη και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αντιδρώντας στα σενάρια περί αμφισβήτησης του προϋπολογισμού από τους δανειστές και αξίωσης για πρόσθετα μέτρα που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, διέψευδε ότι έχει γίνει αποδέκτης τέτοιων «ενστάσεων» από πλευράς θεσμών: «Σε καμία περίπτωση δεν έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση ο προϋπολογισμός. Δεν έχει τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα από τους θεσμούς στο υπουργείο Οικονομικών», έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου.

Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν πάντως πως κατά την διάρκεια της αξιολόγησης -τον Ιανουάριο- θα κριθεί οριστικά εάν υπάρχει πράγματι «τρύπα» στον προϋπολογισμό και ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

«Πίεση» και από την πλευρά του Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που δεν αποκλείει να επανέλθει -υπό προϋποθέσεις- στο τραπέζι η κουβέντα για Grexit, διαμηνύει όμως ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηρεί [τη συμφωνία] αυτή τη στιγμή, αυτή την εβδομάδα όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για το τρέχον έτος πέρασαν το κοινοβούλιο. Αλλά φυσικά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα ισχύει πάντα», τόνισε σε συνέντευξή του στην FAZ.
Απέκλεισε για ακόμη μία φορά πιθανό «κούρεμα» χρέους, αλλά θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο για ελάφρυνση: «Οι διαθέσιμες λύσεις για το χρέος είναι η επιμήκυνση των δανείων στήριξης, η αναβολή των αποπληρωμών και δυνητικά η μετάθεση της καταβολής ορισμένων τόκων. Το πώς ακριβώς θα συνδυαστούν αυτά εν τέλει επαφίεται στο Eurogroup»
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πια σημαντικό ως δανειστής για την Ελλάδα, αλλά μπορεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον για να παρέχει τεχνογνωσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.