ΚΟΣΜΟΣ

Είχαν προφυλακισθεί για απόπειρα πραξικοπήματος

Αποφυλακίσθηκαν, εν αναμονή της δίκης τους, δύο προφυλακισμένοι τούρκοι δημοσιογράφοι

Τουρκικό δικαστήριο αποφυλάκισε σήμερα, εν αναμονή της δίκης τους, δύο δημοσιογράφους του αντιπολιτευόμενου περιοδικού Nokta, που είχε επικρίνει τη μεγάλη νίκη του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Πρόκειται για τον διευθυντή του περιοδικού Τσεβερί Γκιουβέν και για τον διευθυντή σύνταξης Μουράτ Τσαπάν, οι οποίοι κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης έως 20 ετών, καθώς τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και είχαν προφυλακισθεί για απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί την επομένη των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, αφού ο θρίαμβος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε παρουσιαστεί στο εξώφυλλο του περιοδικού τους ως «η αρχή του εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία».

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει να αποσυρθεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού, το οποίο κατηγόρησε ότι προτρέπει το κοινό να διαπράξει ένα έγκλημα.

Η τουρκική κυβέρνηση επικρίνεται τακτικά στις ξένες πρωτεύουσες και από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, οι οποίες την κατηγορούν ότι εντείνει όλο και περισσότερο τις πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά τον θρίαμβο του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις εναντίον των αντιπάλων του Ερντογάν και των μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της Cumhuriyet, μιας από τις κύριες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, κοιμάται εδώ και ένα μήνα στη φυλακή. Ο διάσημος αυτός τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος κατηγορείται ότι αποκάλυψε κρατικά απόρρητα, συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πένα του για να υποστηρίξει την υπόθεσή του, η οποία θεωρείται πλέον συμβολική της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Μαζί με τον επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας του στην Άγκυρα, κατηγορούνται για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων» και προφυλακίσθηκαν στις 26 Νοεμβρίου. Το αδίκημά τους ήταν ότι δημοσιοποίησαν τον Μάιο ένα βίντεο που δείχνει την αστυνομία να σταματάει, τον Ιανουάριο του 2014 στα σύνορα με τη Συρία, φορτηγά που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τους σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.