ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποιες επιφυλάξεις θέτει η αρμόδια αρχή

Δρομολογείται η χρήση αυτο-οδηγούμενων οχημάτων στην Καλιφόρνια

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια των ΗΠΑ διατύπωσαν πρόταση σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να χρησιμοποιεί πλέον αυτό-οδηγούμενα οχήματα στους δρόμους της Πολιτείας.

Ωστόσο, η αρμόδια αρχή έγκρισης αδειών (Department of Motor Vehicles - DMV) εξέδωσε ανακοίνωση η οποία προβλέπει ότι, αρχικά τουλάχιστον, πίσω από το τιμόνι των οχημάτων θα πρέπει να υπάρχει κάποιος άνθρωπος με εγκεκριμένο δίπλωμα οδήγησης, ο οποίος θα αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου είτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είτε εάν προκύψει πρόβλημα στο σύστημα του οχήματος.

Οι υποψήφιοι χρήστες αυτο-οδηγούμενων οχημάτων θα πρέπει να υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα οι κατασκευαστές θα πρέπει να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα δεδομένα χρήσης των οχημάτων. Σε ανακοίνωσή τους οι ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν τροχαίες παραβάσεις ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν.

Πολλές είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη αυτο-οδηγούμενων οχημάτων όπως η Ford και η Tesla. Από την πλευρά της η Google, η οποία ηγείται στον τομέα των εν λόγω οχημάτων, έχει αναπτύξει αυτοκίνητα τα οποία θεωρούνται εντελώς ανεξάρτητα από τον έλεγχο του οδηγού, αφού δεν διαθέτουν ούτε τιμόνι αλλά ούτε και πεντάλ. Στην ανακοίνωσή της η DMV αναφέρει ότι τα οχήματα της Google δεν θα γίνουν διαθέσιμα στους καταναλωτές, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας, η θέση της DMV τάσσεται υπέρ της άποψης ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία μέσω περαιτέρω δοκιμών των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους, προτού η τεχνολογία αυτή γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, η DMV αναφέρει ότι σκοπεύει να επαναξιολογήσει στο μέλλον την ασφάλεια των πλήρως αυτόνομων οχημάτων, ενώ δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.