ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εθνικόν... το αληθές...

Η αλήθεια στις μέρες μας βιάζεται, η αβεβαιότητα κυριαρχεί και η υπευθυνότητα ξεθωριάζει. Βιώνουμε μια μεγάλη κρίση και δεν έχουμε τη δυνατότητα να άρουμε τις πραγματικές αιτίες που τη γέννησαν ώστε  να βρούμε τo δρόμο για να βγούμε απ’ αυτή. Οι πολιτικοί μας εστιάζουν ο ένας στις ευθύνες των άλλων και παραμερίζουν την ευθύνη και το ρόλο τους στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας. Η στάση τους αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κατέχουν την αλήθεια και προωθούν, με κάποια λογική διεργασία, τη βεβαιότητα. Άλλωστε, στην πατρίδα μας συνυπάρχουν για το ίδιο θέμα πολλές αυθεντίες! Δεν γνωρίζουν άραγε οι πολιτικοί τη διαδικασία προσέγγισης της αλήθειας ή ότι η γνώση της δεν τους ωφελεί πολιτικά;

Η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να βασίζεται στην αρχή του ενδεχόμενου σφάλματος, στην αρχή του έλλογου διαλόγου και στην αρχή της αντικειμενικής συζήτησης. Μια τέτοια διαδικασία συνεπάγεται την υπομονή και την ανοχή. Από μια ειλικρινή συζήτηση οι πολιτικοί μας έχουν να μάθουν πολλά, ακόμη και όταν αυτή δεν οδηγεί σε συμφωνία. Γιατί η συζήτηση μπορεί να τους διδάξει να κατανοήσουν και μερικές από τις αδυναμίες τους. Οι πολιτικοί μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να έχει κύρος το πολιτικό σύστημα αυτοί πρέπει να εκπέμπουν διανοητική εντιμότητα και να δέχονται το ενδεχόμενο να σφάλλουν. Μια τέτοια στάση θα τους οδηγήσει σε αυτοκριτική και ανοχή, βασικά στοιχεία του δημοκρατικού πολίτη.

Η δημιουργική ζωή των πολιτικών δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από σφάλματα. Από τα σφάλματά τους πρέπει να μαθαίνουν και να μην τα συγκαλύπτουν. Η συγκάλυψη αποτελεί μέγα διανοητικό αμάρτημα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους και την πορεία της χώρας. Πρέπει ν’ αλλάξουν στάση απέναντι στα λάθη τους!

Η έντιμη στάση των πολιτικών θα οπλίσει με αισιοδοξία και πίστη τους πολίτες, που έτσι θα βρουν τη δύναμη να συμπορευτούν μαζί τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.  Η τόλμη να αναιρεί κάποιος τις απόψεις του είναι παραπάνω από επιτρεπτή και νόμιμη, είναι η ίδια η ανάσα της δημοκρατίας.

Αυτό που βιώνουμε στις μέρες μας είναι ακατανόητο. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των πολιτικών μας έχουμε την αίσθηση ότι χάσαμε τη μνήμη μας, ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα, ότι το άσπρο και το μαύρο συμπίπτουν. Και το χειρότερο, τα ΜΜΕ επιτείνουν την ήδη κυριαρχούσα σύγχυση.

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη μιας «νέας ηθικής που να θεμελιώνεται στην ιδέα της αντικειμενικής γνώσης και της αβέβαιης γνώσης», όπως έλεγε ο Κ. Καστοριάδης.

Ο πολίτης περιμένει από τους πολιτικούς μια υπεύθυνη στάση που θα του δώσει τη δύναμη να γίνει συνοδοιπόρος τους. Στη θέαση όλων μας, θέλουμε οι πολιτικοί μας μαζί με τους συμβούλους τους, σε περιβάλλον διαλόγου, να αναλύσουν την πραγματικότητα και το «δέον γενέσθαι». Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταυτιστούμε με κάποια από τις πολιτικές επιλογές και, σε περιβάλλον δημοκρατικής σύγκρουσης, να αναζητήσουμε την πορεία μας προς το μέλλον.

Οι δρόμοι προς το μέλλον είναι πολλοί και ο καθένας με πολλούς βαθμούς δυσκολίας στη διάβασή του. Η γνώση όμως των δυσκολιών θα μας προετοιμάσει για τις δοκιμασίες της πορείας, αφού η επιλογή θα είναι και δική μας.

Η δεδηλωμένη καθαρότητα της ηγεσίας και η αξιόπιστη λειτουργία της δημοκρατίας θα ανασύρουν τη δύναμη της συλλογικής μας συνείδησης, που και στο παρελθόν διαδραμάτισε ρόλο στην επιβίωσή μας. Η αμφισβήτηση που κυριαρχεί για τους πολιτικούς μας στις μέρες μας δεν βλάπτει, απεναντίας ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας. Άλλωστε, η δημοκρατία είναι θεσμοθετημένη αμφισβήτηση, απεχθάνεται την ομοφωνία και βρίσκει δρόμο… Αυτόν το δρόμο που τώρα τον σκεπάζει η ομίχλη που σκορπίζουν οι πολιτικοί μας και ενισχύουν οι πηγές ενημέρωσης και που γρήγορα πρέπει να τον εντοπίσουμε, πριν απρόβλεπτες συνθήκες τον κάνουν αδιάβατο. Η αλήθεια θα μας σώσει.

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.