ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοσέλιδο

Financial Times: O Τσίπρας θέλει να μείνει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ

Να μείνει το ΔΝΤ εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης πιέζει ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times.

«Ο Τσίπρας καλεί το ΔΝΤ να μείνει εκτός τρίτου ελληνικού προγράμματος» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

O Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα ότι «προβληματίζεται από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα» και υπέδειξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην ευρωζώνη όταν θα κληθεί να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς αν θα παραμείνει.  «Εκτιμούμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική υποδομή να αντιμετωπίσει επιτυχώς ευρωπαϊκά θέματα».

Ο ισχυρισμός αυτός του Αλέξη Τσίπρα πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε να παραμείνει το ΔΝΤ. Το Βερολίνο εκτιμά την τεχνική επάρκεια του ΔΝΤ, όσο και αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν αναφέρει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ρισκάρει να απομονωθεί από το ΔΝΤ, που είναι ισχυρός σύμμαχος στην ελάφρυνση χρέους της Αθήνας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και να ξεφορτωθεί την λεγόμενη «τρόικα» των δανειστών.

«Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα διάσωσης τόσο καλύτερο για τη χώρα», είπε. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016».

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το τρίτο πακέτο που θα πρέπει να γίνει δεκτό τον Ιανουάριο περιλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο, λόγω του ότι περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Το ΔΝΤ έχει σταματήσει να δανείζει την Ελλάδα γιατί ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του τεράστιου ελληνικού χρέους που προβλέπεται να φτάσει πάνω από το 190% του ΑΕΠ το 2016. «Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

financialtimes

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Τί γνωρίζει τό ΔΝΤ από δημοσιονομικά καί οικονομικά θέματα; Είναι όλοι ποδηνάδες εκεί μέσα ούτε παπούτσια δέν μπορούν νά φτιάξουν, τί καταλαβαίνουν αυτοί από Δάνια καί διασώσεις; λέει η Τρόικα τού Μαξίμ Τ.Σ.Τ (ΤσίπΤσαλΣταθ) πού τά ξέρει όλα (άν βγάλουμε βέβαια έξω μερικούς οι από σάς τούς Δημοσιοηγράφους πού είναι ιδιοφυτίες σέ κάτι τέτοια.
    Ούτε στό χάρτη δέν έπρεπε νά θέλει νά δεί τήν Ελλάδα η Λα/Γκάρντ οχι νά τής δώσει Δάνεια καί στήριξη εφ’ οσον Οχι μόνο δέν τής τό ζητά αλλά τής τό λέει καθαρά διά στόματος τού πρωθυπουργού της ότι είναι ανεπιθύμητη, καί η Φίρμα της εχτός από δυσκολίες δέν προσφέρει τίποτα, ούτε καί καταλαβαίνει τίποιτα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.