ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση και η επόμενη ημέρα

Πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση της συμφωνίας προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας...

Παράταση περίπου 30 ημερών, έως το τέλος Ιανουαρίου 2016, έχει εξασφαλίσει η Attica Bank από τις Αρχές, προκειμένου να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα έχει συγκεντρώσει σχεδόν 700 εκατ. ευρώ από τα 746 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξασφαλίσει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, και το ποσό που απομένει θα καλύψει ξένος θεσμικός επενδυτής που έχει δεσμευτεί εγγράφως για τη συμμετοχή στην αύξηση. Η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται πως έχει συμφωνήσει σε όλα με τον ξένο επενδυτή, και η παράταση των 30 ημερών έχει δοθεί προκειμένου ο επενδυτής να πραγματοποιήσει τον σχετικό νομικό και οικονομικό έλεγχο πριν προχωρήσει στην καταβολή του ποσού. Ατυπη παράταση έχει λάβει επίσης η Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία έχει συγκεντρώσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από τα 100 εκατ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου. Ωστόσο ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την αυτονομία της ακόμα και αν δεν συγκεντρώσει τα κεφάλαια του δυσμενούς, καθώς με τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί καλύπτονται όλες οι σχετικές εποπτικές απαιτήσεις.

Αίσιο τέλος, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, είχαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, οι οποίες διατηρούν την αυτονομία τους. Αντίθετα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η οποία, θα διασπαστεί σε «καλό» και «κακό» κομμάτι και το καλό κομμάτι, που περιλαμβάνει και καταθέσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ περνά στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το τρίτο μεγάλο εγχείρημα ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, που κρίθηκε απαραίτητο μετά τον νέο εκτροχιασμό της οικονομίας το 2015, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συγκέντρωσαν, έμμεσα και άμεσα, πάνω από 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, διατηρώντας έτσι τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Με την ανακεφαλαιοποίηση η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις τράπεζες αυξήθηκε θεαματικά. Στην Eurobank η συμμετοχή των ιδιωτών από 65% ανήλθε πάνω από το 97%, στην Alpha Bank οι ιδιώτες ελέγχουν πλέον το 89% (από 34% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση), στην Πειραιώς το 74% (από 33%) και στην Εθνική το 60% από 43% που ήταν πριν από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί τη βάση για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο για την ουσιαστική ανάκαμψη του κλάδου το κρίσιμο είναι να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας. Οπως τονίζουν, η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση της συμφωνίας αποτελούν ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για να σταθεροποιηθεί η χώρα και οι τράπεζες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δύο μεγάλες προκλήσεις: την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, δίχως την οποία οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετεύσουν νέα δάνεια στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.