ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε σινεμά;

Η ελληνική πρεμιέρα του «Ουζερί Τσιτσάνης»

Η πολυαναμενόμενη ελληνική ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» κάνει πρεμιέρα σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες...

ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Κοινωνική. Διάρκεια: 116'

Σκηνοθεσία  :Μανούσος Μανουσάκης
Πρωταγωνιστούν : Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάνκογλου

Θεσσαλονίκη, 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης και παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης στο κέντρο της πόλης, στον αριθμό 22 της Παύλου Μελά . Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης στα 28 του χρόνια διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια σαν το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», τις «Νύχτες Μαγικές» και την εμβληματική «Συννεφιασμένη Κυριακή»
Έμπειρος σκηνοθέτης, καταξιωμένοι ηθοποιοί, σωστό σενάριο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, μεγάλη και φροντισμένη παραγωγή για μια ταινία που ξεδιπλώνεται αφηγούμενη ένα συγκλονιστικό κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας: την εξόντωση του 95% των Εβραίων της Θεσσαλονικης . Παρά τις επιμέρους καλλιτεχνικές αδυναμίες, τις στερεότυπες ενίοτε ερμηνείες και τις περιφερειακές ιστορικές της παραλείψεις, πρόκειται για έντιμη προσπάθεια που υπερβαίνει το συγκινητικό χαρακτήρα ενός μελοδράματος, προσφέροντας σκέψεις και στοχασμούς γύρω από τους παράλογους φυλετικούς νόμους, τις κοινωνικές προκαταλήψεις το απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς.

carolCAROL
CAROL Κοινωνική. Διάρκεια: 118'

Σκηνοθεσία : Τοντ Χέινς
Πρωταγωνιστούν : Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνεϊ Μάρα, Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον

Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Αϊρντ, μία γοητευτική μεγαλύτερη γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη σχέση. Ενώ η Κάρολ απελευθερώνεται από τα δεσμά του γάμου της, ο πρώην άντρας της αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας, όταν αποκαλύπτεται η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ. Καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους από την πόλη, αφήνοντας πίσω τη ζωής τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο .
Έξοχη και με παλμό κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «The Price of Salt» της Πατρίσια Χάισμιθ. Η ταινία μπορεί να αναγνωσθεί σαν μέσα από πολυμορφικά καλλιεργημένο καλειδοσκόπιο το οποίο αναφέρεται σε μια γοητευτικά ρομαντική σχέση, ένα εκλεπτυσμένο ψυχόδραμα ή μια ανεπιτήδευτη κοινωνικοπολιτική σάτιρα. Με νοσταλγική ατμοσφαιρική διάθεση και συγκινητική τρυφερότητα απεικονίζει την αγάπη και το πάθος ως μια σύγχρονη περιπέτεια με την αμεσότητα που διατηρεί ένα έργο τέχνης καθολικά αναγνωρισμένο, παρότι η ιστορία εκτυλίσσεται πριν 63 χρόνια. Αριστοτεχνικές ερμηνείες από τις δύο πρωταγωνίστριες .

 

muneΜΙΟΥΝ, Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
MUNE, LE GARDIEN DE LA LUNE Animation. Διάρκεια: 86

Σκηνοθεσία : Αλεξάντρ Εμπογιάν, Μπενουά Φιλιπόν

Ο Μιουν είναι ένας μικρός Φαύνος που επιλέγεται κατά λάθος ως ο νέος Φρουρός του Φεγγαριού, υπεύθυνος για τον ερχομό της νύχτας και την προστασία του κόσμου των ονείρων. Μετά από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, ο πλανήτης βυθίζεται στο σκοτάδι, και ο Μιουν και οι φίλοι του θα ξεκινήσουν για μία εκπληκτική αποστολή που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Φεγγαριού και του Ήλιου και θα τους κάνει θρύλους για πάντα!
Ένα ονειρικό, ποιητικό και ευρηματικό παραμύθι που ξανοίγει γοητευτικά τη φαντασία των παιδιών στους φανταστικούς κόσμους των αστεριών, της νύχτας και των πλανητών. Επική και εμπνευσμένη Γαλλική παραγωγή που κέρδισε με τη μοναδικότητα της το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Tokyo Anime Award Festival, αφήνοντας τις αντίστοιχες Αμερικάνες να τρώνε τη σκόνη της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.