ΕΛΛΑΔΑ

Άγγιξε τα 310 μικρογραμμάρια με επιτρεπτό όριο τα 50!

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» τα Γιάννενα! (Photos)

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης πλήττει με σφοδρότητα τις τελευταίες ημέρες το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και η Περιφέρεια Ηπείρου απευθύνει οδηγίες και συστάσεις προς τους κατοίκους της πόλης  και ενημερώνει για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν ομάδες του πληθυσμού.

Οι μετρήσεις του σταθμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δείχνουν ότι χθες κατά μέσο όρο είχαμε 111 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μετρό αέρα σε σωματίδια, με επιτρεπτό όριο τα 50. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση άγγιξε τα 310 μικρογραμμάρια στο διάστημα 22:00-23:00 χθες την νύχτα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες των επόμενων 2 ημερών, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, και πιθανόν να υπάρξει διατήρηση των υψηλών τιμών.

aith

Από την Περιφέρεια Ηπείρου συστήνεται για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών, και σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, που περιλαμβάνουν:
-Αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων η βιομάζας και αντικατάσταση με εναλλακτικά καύσιμα και πηγές θέρμανσης.

- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης, χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
- Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

aith 2

Επιπλέον, προτείνεται ο περιορισμός της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα μάλιστα για τα άτομα που αισθάνονται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζουν βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Ειδικότερα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις που εμφανίζουν κάποια προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.
.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.