ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλούνται με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ

Η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα και άλλα εννέα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τους κανόνες για τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα και άλλα εννέα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε από το Βέλγιο, την Κύπρο, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων (οδηγία 2014/49/ΕΚ, ΟΣΕΚ), η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι βάσει της εν λόγω οδηγίας, οι καταθέτες θα επωφελούνται από ταχύτερες εκταμιεύσεις και ισχυρότερο δίχτυ προστασίας, καθώς οι πιο ενοποιημένες απαιτήσεις χρηματοδότησης θα διασφαλίσουν ότι τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα είναι προχρηματοδοτημένα και σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις υποχρεώσεις τους έναντι των καταθετών.

Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν τα ανωτέρω κράτη-μέλη δεν συμμορφωθούν εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η προθεσμία για τη μεταφορά των κανόνων για τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων στο εθνικό δίκαιο, ήταν η 3η Ιουλίου 2015.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.