ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση είναι καλύτερη από τις προηγούμενες»

Kοτζιάς: Πληρώνουμε αποφάσεις τρίτων στο προσφυγικό

Αποφάσεις τρίτων πληρώνει η χώρα μας σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο".

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το πρόβλημα που αφορά στους πρόσφυγες ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου του 2016, πρέπει να το εντοπίσουν περισσότερο στα νησιά όπου γίνεται η μετάβαση των προσφύγων, και να γίνει και μια ειδική καμπάνια. "Νομίζω ότι η αρμόδια υπουργός η Έλενα Κουντουρά λαμβάνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση", είπε λέγοντας ότι η χώρα μας πληρώνει αποφάσεις τρίτων.

"Εμείς ούτε πόλεμο θέλαμε να κάνουμε σε Συρία, Ιράκ, ούτε θέλαμε να επέμβουμε. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία. Θυμίζω ότι οι εταίροι μας θα έπαιρναν 150.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και τελικά πήρε 30.000 το Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση", υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς. "Υπολογίζω 1,8 - 2 δισ. τα έξοδα που έχουμε κάνει άμεσα ή έμμεσα όλο το χρόνο για μεταφορές, διαμονή, διατροφή προσφύγων", πρόσθεσε σχετικά.

Αναφερθείς στο κύμα προσφύγων απο το Μαρόκο, σημείωσε ότι υπάρχουν και πάρα πολλά εγκληματικά στοιχεία μεταξύ των μεταναστών που έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Τόνισε ότι αυτοί πετούν οικονομικά έως την Κωνσταντινούπολη και πως δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της πόλης.

"Η Frontex έχει ένα νομικό ζήτημα, το οποίο έχουμε θέσει στην ίδια την Επιτροπή, ότι το καταστατικό της προβλέπει να εμποδίζει την είσοδο σε μια χώρα, όχι την έξοδο" είπε, ωστόσο σημείωσε ότι αντί να δουλεύει όλη την ημέρα, η υπηρεσία έκλεινε στις 14:00 και δεν δούλευε τα Σαββατοκύριακα.

Frontex: Από τον Οκτώβριο ήμασταν έτοιμοι αλλά οι Έλληνες καθυστερούσαν

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι Τουρκία, Ελλάδα και Γερμανία έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάνω στο προσφυγικό, ενώ συνέχισε λέγοντας: "Θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, καλώντας στη Χίο Μέρκελ και Ερντογάν, και μάλιστα μετά σχεδιάζουμε να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη ώστε να δούμε και τις δύο πλευρές. Η πρόσκληση θα είναι δική μας. Δεν έχει κλείσει η ημερομηνία. Πιθανολογώ η τριμερής να είναι στις αρχές Φεβρουαρίου", έκανε γνωστό, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η απευθείας συζήτηση με την Τουρκία και όχι με τη μεσολάβηση τρίτων.

Καλή η συμφωνία στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σαν μια καλή συμφωνία. "Υπογράφουν 196 χώρες, ελπίζω σύντομα να επικυρώσουν τα 2/3 ώστε να έχει διεθνή ισχύ", είπε.

"Ελπίζω να μπορέσει ο πρόεδρος Ομπάμα να το περάσει από τα κοινοβουλευτικά σώματα, γιατί το προηγούμενο ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το περάσει. Έχουν αποφασίσει να δινουν 100 δισ. το χρόνο στις υπο ανάπτυξη χώρες για να προστατεύσουν το περιβάλλον, ωστόσο υπάρχει μια συζήτηση για το ποιές χώρες πια θεωρούνται υπό ανάπτυξη", τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλύτερα - Είναι καλύτερη από τις προηγούμενες

Αναφερόμενος στην πορεία της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα, αλλά τα πάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες. "Αν δεν υπήρχε η συμφωνία του 2010 δεν θα είχαμε τα σημερινά προβλήματα. Δεν έχω ένδειξη προσωπικά ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει θέμα διαρροών. Αυτό που πιστεύω είναι πως είναι καλό να υπάρχουν κινητοποιήσεις, γιατί μια κοινωνία δεν πρέπει να είναι βουβή. Πολλές πτυχές της συμφωνίας είναι κατ' ανάγκην και όχι κατ' επιλογή", τόνισε.

Σε ότι αφορά ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αν κάποιο κόμμα θέλει να στηρίξει την ελληνική κοινωνία είναι καλοδεχούμενο. "Κάποια άλλη πολιτική που θέλει να τροποποιήσει την πολιτική μας δεν το θέλουμε στην κυβέρνηση" πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι λείπει η πολιτική κουλτούρα του διαλόγου στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για γερμανοτσολιάδες, όμως η Ελλάδα ήταν και είναι με έναν τρόπο αποικία χρέους. "Υπάρχει εξωτερικός έλεγχος που συνδυάζεται με τον τρόπο που αναπτύσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπάρχουν πολιτικοί που στο μυαλό τους προτάσσουν το τι λέει κάποια ξένη δύναμη, παρά το τι ανάγκη έχει η χώρα", υπογράμμισε.

Πηγή: megatv.com

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 18:17 13/12/2015

    Ντροπή Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε υπέργηρη που πουλούσε μαϊντανό

    Πολύ ακριβά καλείται να πληρώσει μια 79χρονη Τρικαλινή το «έγκλημά» της να βγάλει ένα μικρό μεροκάματο πουλώντας… μερικά καρότα και λίγο μαϊντανό!

    Ο λόγος για μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, στην οποία επεβλήθη βαρύ πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, επειδή τόλμησε να διαθέσει μερικά λαχανικά προς πώληση χωρίς άδεια…
    Η άτυχη γιαγιά καλείται να πληρώσει 5.000 ευρώ για τα επτά κιλά σπανάκι, τα πέντε ματσάκια παντζαριών, τα επτά ματσάκια μαϊντανού, τα δύο κιλά καρότα, τα οκτώ μπρόκολα, τα επτά ματσάκια σέσκουλα, τα τρία λάχανα και τα πέντε κιλά αντίδια που είχε στήσει σε πάγκο λαϊκής αγοράς χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.
    Το πρόστιμο βεβαιώθηκε και έτσι η Σ.Π πρέπει να εμφανιστεί στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων για την πληρωμή του…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.