ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Λύνουν» το ασφαλιστικό με τη μέθοδο του Χότζα

Με τη μέθοδο του Χότζα «απειλεί» να λύσει το ασφαλιστικό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τις τελευταίες 80 ημέρες σχεδόν καθημερινά με συνεχείς διαρροές προς τον τύπο μαθαίνουμε πότε για τρείς προτάσεις της τρόικας, πότε ότι καταργούνται εφάπαξ και επικουρικές και αλλάζουν προς το δυσμενέστερο οι συντελεστές αναπλήρωσης, ή ότι καταργείται κάθε παροχή πλην της κύριας σύνταξης. Άλλοτε πάλι σφαγιάζονται μέσω επαυπολογισμού οι συντάξεις όσων ξεπερνούν τα 1500 ευρώ την επομένη όσων φτάνουν τα χίλια ευρώ ή και λιγότερο. Τη μια χάνεται το ΕΚΑΣ, την άλλη τα προνοιακά επιδόματα. Ενδιάμεσα πάντως ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί με επιτυχία και μάλιστα χωρίς περικοπές !

Αποτέλεσμα με όλες αυτές τις επικοινωνιακές ομοβροντίες να προκαλείται κλίμα ασφυξίας και πανικού στην κοινωνία. Μιας πνιγηρής ατμόσφαιρας που θα αξιοποιηθεί αργότερα, κατάλληλα, όταν θα παρουσιαστεί ένα ηπιότερο σενάριο περικοπών που θα γίνει δεκτό περίπου.. με ανακούφιση από τους συνταξιούχους και όσους περιμένουν να βγουν στη σύνταξη στη λογική «πάλι καλά, γλιτώσαμε τα χειρότερα»

Παράλληλα όσα ακούγονται για ισοδύναμα μέτρα όπως ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν περάσει την εικόνα της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές άσχετα αν τελικά ούτε ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα γίνει με τον τρόπο αυτό και το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί στην επόμενη κυβέρνηση ενώ μοιράζει για μια ακόμα φορά το κόστος στην κοινωνία.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό πώς το ασφαλιστικό είναι κορυφαίο πολιτικό ζήτημα που δεν λύνεται με επικοινωνιακούς ελιγμούς και τεχνάσματα. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα την τελική πρόταση τους για να ξεκινήσει επιτέλους η κοινωνική και πολιτική διαβούλευση εάν στόχος είναι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Διαφορετικά ο κ. Κατρούγκαλος θα πετάξει την καυτή πατάτα που έλεγε και ο Παύλος Χαικάλης στον επόμενο υπουργό αποδεικνύοντας ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Μετά από όλα αυτά τι λέτε προσπαθούν να λύσουν το ασφαλιστικό με τη μέθοδο του Χότζα ή όχι;

Ο Γιάννης Αργυρός είναι Δημοσιογράφος, Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.