ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «καυτός» Ιανουάριος της αξιολόγησης

Με … «πόνο» εκταμιεύεται το 1 δισ. – Τι θα γίνει με τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΥ

«Κάλιο αργά παρά ποτέ» και η -μάλλον οδυνηρή για την Αθήνα- συμφωνία με έπαθλο 1 δισ. ευρώ «έκλεισε» έστω και με καθυστέρηση: «Πρόβα» για τον Γενάρη ενόψει Ασφαλιστικού και Φορολογικού η σκληρή στάση των δανειστών.

του Βαγγέλη Δουράκη

Το «ψαλίδι» τελικά που συμφώνησαν η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των θεσμών για τις αποζημιώσεις που καταβάλλει για τους ασφαλισμένους του ο ΕΟΠΠΥ στα διαγνωστικά κέντρα είναι «βαθύ»: Για τις 51 πλέον κοστοβόρες εξετάσεις οι μειώσεις διαμορφώνονται μεσοσταθμικά στο 43%, στο 9% για μικροβιολογικές εξετάσεις και στο 18% για αξονικούς τομογράφους.

Οι δανειστές έριξαν από την αρχή το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά και επέμεναν σε μεγάλες μειώσεις των δαπανών του ΕΟΠΠΥ, θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα τιμολόγια που καλείται να εξοφλήσει είναι …υπερτιμολογημένα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι από τα 13 προαπαιτούμενα που συνόδευαν την δόση του 1 δισ., έμενε μόλις ένα για να κλείσει και αυτός ο γύρος των υποχρεώσεων της Αθήνας, οι πιστωτές δεν «χαρίστηκαν». Επέμεναν και δεν εκταμίευαν την δόση πριν οριστικοποιηθεί και η κάθε λεπτομέρεια: Μετά την συμφωνία και για το θέμα του ΕΟΠΠΥ έκαναν άμεσα ανακοινώσεις διαμηνύοντας ότι το 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα, αφού συνεδριάσει και ο ESM, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μετά το «βέτο» στο «παράλληλο πρόγραμμα» οι δανειστές έπαιξαν «καθυστερήσεις» και με την εκταμίευση του 1 δισ., ενώ καθόλου τυχαίες ήταν και οι διαρροές ορισμένων κύκλων των θεσμών που έκαναν λόγο για «τρύπιο» προϋπολογισμό: Είναι εμφανές πως οι δανειστές με όλους τους τρόπους ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να μην χαλαρώσει στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο Ιανουάριος (με την αξιολόγηση να αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 15 του ερχόμενου μήνα) προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος καθώς τα ζητήματα που εκκρεμούν μπορεί να προκαλέσουν και εμπλοκές και νέες εντάσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών χαρακτηρίζουν την πρώτη αξιολόγηση ως τη σημαντικότερη ολόκληρου του προγράμματος. Και αυτό επειδή το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο είναι εμπροσθοβαρές, γεγονός που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα σημαίνει την υλοποίηση τουλάχιστον του 60% της συμφωνίας.

Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι εάν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης φέρει συμφωνία και για το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη φορολόγηση των αγροτών, τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, τότε θα έχει συμφωνηθεί τουλάχιστον το 80% του προγράμματος.

Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά όλα τα δημοσιονομικά θέματα σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τα έτη 2017-2018-2019 που θα εξειδικευθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα αλλά και στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί στον προϋπολογισμό του 2016, αλλά μένει να εξεταστεί η απόδοση τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.