ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου

Σχέδια για ανάπτυξη της Frontex σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ!

Πλήθος αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.  Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο  η Frontex θα μπορούσε να  αναπτυχθεί και σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ (!), όπως η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ τα κράτη-μέλη που δεν έχουν εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να παράσχουν μεγαλύτερη βοήθεια σε εκείνα που έχουν εξωτερικά σύνορα.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είσαι σε θέση να αναπτύσσει προσωπικό από μια νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής χωρίς, όπως απαιτείται τώρα, η συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη το σχέδιο για την ενίσχυση της υπηρεσίας Frontex με έως και έξι φορές περισσότερο προσωπικό.

Ο Ζαν Άσελμπορν δήλωσε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι θα ήταν δυνατό η Frontex να αναλάβει δράση επίσης σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. «Έχουμε μεγάλα προβλήματα στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, για παράδειγμα, και μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό για τη Frontex να βοηθήσει εκεί, ωστόσο αυτό θα γίνει δυνατό», είπε.

Ο Άσελμπορν πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η Frontex θα έχει επίσης ως αποστολή να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις απελάσεις. Είπε πως ο χώρος Σένγκεν θα επιβιώσει μόνο αν προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Δεν θα είναι οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι που θα μας στείλουν τους ανθρώπους που θα κάνουν τους συνοριακούς ελέγχους – πρέπει να είναι Ευρωπαίοι... και θα έλεγα μάλιστα χώρες χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο ενεργά», τόνισε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.