ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε Cinema;

Σιωπηλή δολοφόνος, διπλό δίλημμα και εκδικητική φάλαινα - Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Αναμφισβήτητα η εορταστική περίοδος μοιάζει ιδανική για μία κινηματογραφική έξοδο. Δείτε ποιες ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά.

BROOKLYN
BROOKLYN Κοινωνική. Διάρκεια: 111'
Σκηνοθεσία : Τζον Κρόουλι
Πρωταγωνιστούν : Σαουάρς Ρόναν, Ντόμναλ Γκλίσον, Έμορι Κοέν, Τζιμ Μπρόντμπεντ

Μια νεαρή γυναίκα, η Έιλις την δεκαετία του ’50, μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου -αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω- βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι. Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Έιλις βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Τζιμ να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις ΗΠΑ, η Έιλις βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και, τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

Βασισμένη στο best seller του Κολμ Τόιμπιν, τη ταινία αφηγείται μία γλυκόπικρη ρομαντική ιστορία πακεταρισμένη αλάνθαστα για Όσκαρ. Από δραματική άποψη, το μεγαλύτερο ατού της ταινίας αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση της: αποφεύγει επιδεικτικά τις εκρηκτικές συγκρούσεις υπέρ της χαλαρής ανάδειξης των μικρών στιγμών των χαρακτήρων. Και βέβαια απλή όμορφη και απόλυτα ισορροπημένη αυτή η ιστορία μετανάστευσης ανοίγει μια ζεστή αγκαλιά αγκαλιά προς τους κατατρεγμένους που ακόμη και στις μέρες μας στοχοποιούνται από την υστερική αντι-μεταναστευτική ρητορική.

 

InTheHeartOfTheSeaΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
IN THE HEART OF THE SEA Περιπέτεια. Διάρκεια: 122'
Σκηνοθεσία : Ρον Χάουαρντ
Πρωταγωνιστούν : Κρις Χέμσγουορθ, Κίλιαν Μέρφι, Μπεν Γουίσοου, Σαρλότ Ράιλι, Πολ ΄Αντερσον, Μπρένταν Γκλίζον

Το χειμώνα του 1820 το φαλαινοθηρικό Έσεξ της Νέας Αγγλίας, που απέπλευσε από Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, μετά από άγονο κυνήγι δέχτηκε σε αχαρτογράφητα νερά επίθεση από μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Μετά τη βύθιση του πλοίου το ναυαγισμένο πλήρωμα θα φτάσει σε ακρότητες προκειμένου να μείνει ζωντανό. Πρόκειται για την τραγωδία που ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του, «Μόμπι Ντικ». ,
Βασισμένη στο best seller βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ, σχετικά με την δραματική, αληθινή ιστορία του πλοίου και τις αντιθέσεις καπετάνιου και υπάρχου, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για στοχαστικότητα στη κουραστική, παλιομοδίτικη και με πλαδαρούς διαλόγους αφήγηση που επιβάλει. Καλά τα ειδικά εφέ αλλά η ταινία δεν προσεγγίζει ούτε το “βάθος” του κήτους, ούτε τα αμπάρια του πληρώματος. Στέκεται στο κατάστρωμα και κατόπιν πελαγοδρομεί στον ωκεανό, δικαιώνοντας μάλλον το Μέλβιλ που στο μυθιστόρημα του διηγήθηκε τη μισή μόνο ιστορία.

 

theAssassinΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
NIE YIN NIANG / THE ASSASSIN Περιπέτεια. Διάρκεια: 105'
Σκηνοθεσία : Χου Χσιάο Χσιέν
Πρωταγωνιστούν : Κι Σου, Τσεν Τσανγκ, Σατόσι Τσουμαμπούκι, Γιουν Ζου

Στην Κίνα του 9ου αιώνα, μια καλόγρια απαγάγει ένα δεκάχρονο κορίτσι με σκοπό να τη μυήσει στις πολεμικές τέχνες και να την μετατρέψει σε ψυχρή δολοφόνο. Απώτερος στόχος η πάταξη της διαφθοράς. Όταν αποτύχει σε μία από τις αποστολές της, θα σταλεί πίσω στη γενέτειρα της για να σκοτώσει τον άντρα που προοριζόταν να παντρευτεί. Μετά από 13 χρόνια εξορίας, πρέπει να αντιμετωπίσει την οικογένεια της, τις αναμνήσεις της και τα καταπιεσμένα της συναισθήματα. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον άντρα που αγαπά και τον ιερό σκοπό που πλέον υπηρετεί.

Αν η Κινεζική κουλτούρα και τα έθιμα της μοιάζουν περίπου ανεξιχνίαστα ή ακατανόητα για τους θεατές του δυτικού κόσμου, η εκστατική κινηματογραφική εμπειρία , αντίστοιχη με πίνακα ζωγραφικής, και η σχολαστική επιμέλεια αυτού του μαγευτικού έπους για τις πολεμικές τέχνες κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ, αποτελεί μια μεγαλοπρεπή αποζημίωση για την άγνοια τους.

vokakiosΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΒΟΚΑΚΙΟΣ
MARAVIGLIOSO BOCCACCIO / WONDROUS BOCCACCIO Κωμωδία. Διάρκεια: 120'
Σκηνοθεσία : Πάολο Ταβιάνι, Βιτόριο Ταβιάνι
Πρωταγωνιστούν : Λέλο Αρένα, Πάολα Κορτελέσι, Καρολίνα Κρεσεντλίνι, Φλάβιο Παρέντι, Βιτόρια Πουτσίνι

Φλωρεντία του 14ου αιώνα,Στη χτυπημένη από την πανούκλα πόλη δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και δραπετεύουν στην εξοχή. Εκεί καταφεύγουν σε ένα επαρχιακό κτήμα, όπου περνούν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Σε μια σκοτεινή εποχή, μοναδικό καταφύγιο είναι η φαντασία...

Εμπνευσμένοι από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι χωρίς να δεσμεύονται από την κατά γράμμα απόδοση του κλασικού αυτού αριστουργήματος της ιταλικής λογοτεχνίας, επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες του, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών.

 

belleΜΠΕΛ & ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ 2: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
BELLE & SEBASTIEN 2: L' AVENTURE CONTINUE Παιδική. Διάρκεια: 97'
Σκηνοθεσία : Κριστιάν Ντιγκέ
Πρωταγωνιστούν : Φελίξ Μποσουέ, Τσεκί Καριό, Τιερί Νεβίκ, Μαργκό Σατελιέ, Τιλάν Μπλοντό, Ερμπέν Κανσελιέ

Στο χωριό του Σεμπαστιάν, όλοι γιορτάζουν τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνος μαζί με τον πιστό του σκύλο περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή της φίλης του, Αντζελίνα. Τα νέα, όμως, είναι δυσάρεστα: το χωριό μαθαίνει ότι το αεροπλάνο της Αντζελίνα έπεσε σε ένα πυκνό δάσος και όλοι θρηνούν το χαμό της. Όλοι εκτός από τον παππού του Σεμπαστιάν, ο οποίος ξέρει έναν άνδρα που μπορεί να τους βοηθήσει να την βρουν και πάλι. Έτσι ξεκινά η αποστολή διάσωσης της Αντζελίνα, που επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους, ταλαιπωρίες αλλά και ένα μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές των δύο φίλων…
Πιστή στην παράδοση της πρώτης ταινίας το δεύτερο μέρος παραμένει αξιολάτρευτα φιλικό, τόσο αισθητικά όσο και συναισθηματικά. Οι ηθοποιοί, τα ζώα, το τοπίο, η φυσική ομορφιά, κάθε εικόνα είναι μια καρτ ποστάλ που ζωντανεύει με μικρές ανατροπές, χιούμορ και λίγο σασπένς.

 

oMikrosPrigkipasΟ ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
THE LITTLE PRINCE Animation. Διάρκεια: 108'
Σκηνοθεσία : Μαρκ Όσμπορν

Το Μικρό Κορίτσι, που η αγχωτική μητέρα του το προορίζει για το καλύτερο κολλέγιο της πόλης, έχει μόνη του διέξοδο τον εκκεντρικό και καλόκαρδο γείτονα, τον Αεροπόρο, που την ξεναγεί σε έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα.
Επαναπροσέγγιση της κλασσικής ιστορίας τού Antoine de Saint-Exupéry με υπέροχα κινούμενα σχέδια για μια ζεστή συναισθηματική ταινία γεμάτη δημιουργικότητα και ομορφιά που γιορτάζει και διαστέλλει το Σύμπαν τόσο ώστε να διεγείρει τη φαντασία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.