ΕΛΛΑΔΑ

Δεν προέκυψαν ενδείξεις

Στο αρχείο η δικογραφία για τις απειλές σε βάρος του Γ. Πανούση

Στο αρχείο μπήκε η δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του .

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος διενήργησε την έρευνα και πήρε κατάθεση από τον πρώην υπουργό, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη των καταγγελλομένων αδικημάτων.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έδωσε παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη μόνον για τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών που είχαν δημόσια τοποθετηθεί και παροτρύνει για την κατάληψη της Πρυτανείας πριν ένα περίπου
χρόνο, περίοδο κατά την οποία, όπως είχε καταγγείλει ο Γιάννης Πανούσης υπήρξε αποδέκτης απειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού δεν προέκυψαν ενδείξεις για τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος, παράνομης βίας, διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας ( αφορούσε την κατάληψη της Πρυτανείας επί 19 ημέρες για τη διεκδίκηση αιτημάτων κρατουμένων).

Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία γενικότερα, τα οποία συμπεριέλαβε ο εισαγγελέας στο πόρισμά του προέκυψε:

-Ότι ο Γ.Πανούσης, ουδέποτε υπονόησε ότι ο Π. Λάμπου, στενός συνεργάτης, του Νικ. Παρασκευόπουλου και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, είχε υπόγειες σχέσεις με εμπλεκόμενους σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Οι μόνες σχέσεις που διατηρούσε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, είχαν να κάνουν με την εκτέλεση εντολών προκειμένου να προσεγγίζει τους κρατούμενους και να προσπαθεί να συμβάλει στον κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές. Και
όλα αυτά στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως συμβούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

-Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τους έστελναν πληροφορίες για τις
απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά την κατάληψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» , η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί».

Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ.Λάμπρου για αντικατάσταση του κ.Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015 λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

-Ο Γ.Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει. Απ΄τα σημειώματα αυτά τα οποία περιλαμβάνει στο πόρισμά του ο εισαγγελικός λειτουργός, προκύπτει, όπως αναφέρει,ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Για πρώτη φορά διατυπώνονται ευθέως απειλές κατά του Γιάννη Πανούση, όπως προκύπτει από τα σημειώματα των αρμοδίων αρχών, τον Απρίλη του 2015. Τότε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού, δύο κρατούμενοι καταγράφονται να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν  στη φυλακή.

Εκεί καταφέρονται με απειλές και ύβρεις όχι μόνο σε βάρος του Γιάννη Πανούση αλλά και σε βάρος άλλων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ αλλά και δικαστών.

-Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα , μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα άρχισαν να στρέφονται κατά κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου , όπως προκύπτει από τα εν λόγω σημειώματα.

Από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου στις καταγεγραμμένες συνομιλίες ακούγεται το όνομα του κ.Πανούση μόνο μια φορά να αναφέρεται μεταξύ των κρατουμένων.

-Στις 10 Αυγούστου του 2015,όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό» αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει
υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αυτή είναι η εκτίμηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που μελέτησε τα σημειώματα των αρμοδίων αρχών από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων.

Και ενώ το κεφάλαιο της έρευνας για τις καταγγελίες Πανούση έκλεισε συνεχίζεται η έρευνα για την αναφορά των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από τις καταγραφές της ΕΥΠ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.