ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα ψιλά γράμματα στο πολυνομοσχέδιο

Τα «καυτά» σημεία της συμφωνίας – Η δόση εκταμιεύεται την Παρασκευή

Με στόχο να έχουν τελειώσει …σχεδόν όλα έως τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η Κυβέρνηση «κλείνει» την μία μετά την άλλη τις δεσμεύσεις της: Μέχρι την Παρασκευή «ξεκλειδώνει» η δόση του 1 δισ. ευρώ και αμέσως μετά ξεκινά η προετοιμασία για την «μητέρα όλων των μαχών».

του Βαγγέλη Δουράκη

Αναμείνατε στο ακουστικό σας για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς οι διατάξεις για τη δημιουργία νέας εταιρείας με 51% στον έλεγχο του Δημοσίου, δεν περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου. Έτσι, το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ θα περιληφθεί είτε σε επόμενο νομοσχέδιο.. είτε στον οδικό χάρτη εφαρμογής του Μνημονίου. Αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που δεν μπήκε σε αυτό το πολυνομοσχέδιο. Εκτός έμειναν και τα φορολογικά θέματα, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να καθοριστεί μέσα από υπουργικές αποφάσεις.

Αυτές οι «ελλείψεις» πάντως  δύσκολα θα «μπλοκάρουν» την εκταμίευση της δόσης την Παρασκευή, την στιγμή που η Κυβέρνηση ήδη έχει κάνει την προεργασία της για την «μητέρα των μαχών» την αξιολόγηση του Γενάρη. Διαμηνύει μάλιστα πως ως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχει κλείσει παραπάνω και από το 80% των δεσμεύσεων.

Ήδη στην Βουλή κατατέθηκε η συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια», το ενιαίο μισθολόγιο, τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και τα νοσοκομεία. Στο πολυνομοσχέδιο –μεταξύ άλλων- ξεχωρίζουν :

-       Ενεργητική διαχείριση και εξυπηρετούμενων δανείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Δίνεται δικαίωμα άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Περιθώριο 12 μηνών προ της μεταβίβασης. Πώς θα λειτουργήσουν οι εταιρείες. Ουσιαστικά, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των «Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και των Εταιρειών Μεταβίβασης Απαιτήσεων» (εταιρειών και funds που θα αναλάβουν τη διαχείριση κόκκινων δανείων) το ελάχιστο ύψος του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων πρέπει να είναι 100.000 ευρώ.

-       Αποσύνδεση  βαθμού-μισθού στο Δημόσιο. Θεσπίζονται νέα κλιμάκια. Διαφοροποιείται η εξέλιξη του μισθού ανάλογα με τα προσόντα. Διετείς και τριετείς οι ωριμάνσεις. Αυξάνονται οι αμοιβές για τις θέσεις ευθύνης. Η «προσωπική διαφορά» αποτρέπει μειώσεις. Στα 570 εκατ. ευρώ καθορίζεται το επίπεδο εφαρμογής του claw back στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ. Σταδιακή μείωση τα επόμενα χρόνια.

-       Αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών στα νοσοκομεία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το όριο δαπανών των δημοσίων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε πεντακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2016, από τα οποία τα πεντακόσια δέκα εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια Νοσοκομεία και εξήντα εκατομμύρια ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

-       Μεταβολές στη σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη – Καλαμάτα. Νέα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας μέσω της οποίας αυξάνονται τα έσοδα του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.